"Стефка Костадинова засега не е оставила това впечатление, че се справя по най-добрия начин с работата си като председател на БОК. Мисля, че е време някой друг да опита. Поради тази причина аз поддържам кандидатурата на Весела Лечева", сподели в интервю за БГНЕС олимпийската шампионка по гребане Светла Оцетова.

На 9 май в Грандхотел "София" Стефка Костадинова, Весела Лечева и Васил Иванов-Лучано ще премерят сили за председателския пост на БОК. Тримата ще се борят за гласовете на 81 членове, от тях 38 са олимпийските федерации, 12 са обществените организации и 31 са спортистите и бизнесмените.

Оцетова, която издигна кандидатурата на бившата състезателка по спортна стрелба Лечева, сподели още: "Освен, че тя също е известна и успешна спортистка, Весела също така е била министър на спорта. Вряла и кипяла е, знае кухнята на нещата. Също така и нея я знаят навън, справя се много добре с английския език, което е от много голямо значение за такава позиция – президент на национален олимпийски комитет".

"Стефка имаше тази възможност да покаже дали може да се промени нещо и в тези предишни години, в които аз бях член на бюрото на БОК се надявах също, че нещо може да се направи, но за мен възможностите на подобна обществена организация са невъобразимо по-големи. Имам това виждане най-вече, заради моята работа в МОК, в международната федерация по гребане, заради контактите ми с други национални олимпийски комитети. Президентът на австралийския олимпийски комитет, например, изработи успешната кандидатура на Сидни и градът стана домакин на Олимпийски игри. Чета и доста по тази тема, интересувам се как работят другите олимпийски комитети, следя международната преса, чета в интернет. За България никъде нито думичка не се казва. Това много ме огорчава и не беше така по времето на Иван Славков. Каквито и кусури да е имал той, БОК тогава имаше лице. Тази липса се усеща сега много. Постепенно се загубиха и нашите позиции в международното спортно движение", сподели още олимпийската шампионка от Монреал.

"На заседанието на Изпълнителното бюро на БОК в петък бяха приети и неща, които бяха отхвърлени на предишното Общо събрание. Искахме да има представител на всеки един от кандидатите в комисиите, да стане публично броенето на гласовете, така че да не остават никакви съмнения, че нещо се манипулира с избора на председател. Имам сериозни основания да считам, че в предишни пъти това се е случвало", коментира Оцетова новината, че бюрото на БОК прие предложението на Лечева всички кандидати да имат свой представител при преброяването на гласовете и да има прозрачност по време на събранието.

Запитана дали избора за председател на БОК вече не е предрешен и Стефка Костадинова ще изкара сигурен трети мандат, Оцетова отговори: "Не мога да кажа, че изборът е вече е предрешен. Говорят се много неща, но при един таен избор, няма как да знаем какво става. След това, когато се пусне листчето, е вече друг въпрос. Най-важното е да стане чист избор, честен и открит. Не мога да кажа кой ще спечели, това е като въпроса, който ме питаха преди години – дали ще стана олимпийски шампион".

"Има формула олимпийския комитет на дадена страна да разпределя средствата за олимпийска подготовка. Националният олимпийски комитет на Италия (КОНИ). Той, де факто, изпълнява функциите на спортно министерство на Италия. Всичко е възможно, въпросът е до законодателство, но трябва да се търсят начин за развитието на спорта в България. Както се вижда не сме много успешни до тук, така и тук има доста забележки за цялата концепция на спорта в България. Това също е така, защото виждам как стават нещата навън и как не се получават у нас", добави бившата ни гребкиня.

Относно провала на българския спорт в Лондон и дали БОК има вина за това, Оцетова сподели: "Не бих твърдяла, че само Българският олимпийски комитет има само вина за това представяне на Игрите. Цялата концепция за спорта трябва много добре да се помисли. Оправят се отделни неща, правят се бази, поддържат се отделни елитни спортисти, но основата ни все повече и повече се стопява. Без широка основа, спорт не може да се прави. Самото отношение и на обществеността е само футбол и общо взето до там спираме".

Оцетова, която е бивш председател на федерацията ни по гребане, коментира и състоянието в българското гребане: "Взимането на чужди състезатели да се състезават за една страна не е нещо ново. Ние пък например взимаме щангисти и борци, така че това явно не някакво изключение наши гребци да отиват да се състезават за други страни. Много от талантливите африкански спортисти отиват да се състезават за Америка, явно това е нещо нормално. Все пак, за съжаление, ние сме от другата страна, от тази, от която се взимат спортисти. Много е тъжно, особено за мен. Един гребец се изгражда за 10-ина години най-малко, докато е готов да се състезава на високо ниво".

Олимпийската ни шампионка коментира и това дали България скоро ще има свой член в МОК: "Така, както си пречим едни на други, ще бъде много трудно. Имаше много големи шансове, изпуснаха се. В България сме много добри да се натискаме едни други надолу в момента, когато някой изскочи".

Бившата ни гребкиня сподели и мнението си за предложението на МОК за изваждане на борбата от олимпийската програма. Тя заяви: "Това определено не е удар по България. Това е удар по ръководството на международната федерация по борба. Бях на един друг конгрес на другия ден и хора от МОК ми казаха, че това е било едно разтърсване на федерация по борба, чието ръководство се държи арогантно, не се стреми да развива, да популяризира борбата, да се превърна борбата спорт, атрактивен не само в няколко страни, а по целия свят. Коментарът беше, че няма да отпадне борбата от олимпийската програма. Ние в международната федерация по гребане винаги си го повтаряме това, че не трябва да позволяваме да стигаме до това положение".

Олимпийската шампионка на двойка скул, която е специалист в проектирането на гребни канали, каза накрая и няколко думи за това с какво се занимава в момента: "По принцип аз винаги съм с един олимпийски цикъл напред. Проектът за Рио Де Жанейро е готов, трябва да започне да се строи. Много се бавят нещата, имаме някои тревоги, че закъсняват. В момента консултирам проектите на кандидатите за 2020 година – Токио, Истанбул и Мадрид. Имам си фаворит и мисля, че този фаворит ще спечели, но разбирате, че няма как да ви го кажа сега". /БГНЕС