Председателят на клуб по художествена гимнастика Левски Нешка Робева сподели своята бърза рецепта за „излекуването“ на българския спорт. Именитият ни треньор, дал път на редица световни шампиони, коментира темата за „болното“ ни общество по време на пресконференция в Пресклуб България.

На брифинга Нешка Робева даде и подробности около предстоящия турнир по художествена гимнастика за Купа „Левски“ и приз „Маргарита Рангелова“. Състезанието е този уикенд, 24-24 май, в зала „Универсиада“.

„Преди доста години се борихме Българският спортен тотализатор (БСТ) да остане за българския спорт. Точно тогава Делян Пеевски и майка му почти приватизираха БСТ, за да го раздават всеки път по партийните централи. Няма какво да се лъжем и няма от какво да се страхуваме, но ако БСТ беше развиван така, както трябва, и ако средствата отиваха наистина за българския спорт ние нямаше да имаме проблеми. Гарантирам ви, че нямаше да имаме проблеми. Защото не можеш да говориш за инфраструктура, когато ние правехме световни шампиони в малката заличка на Герена или тука долу в заличката (залата на Националния стадион „Васил Левски“) или за Олимпиадата, за месеци беше построена зала с 13 метра височина до училището, което тогава се казваше „Емил Марков“, където в бързината бяха забравили да сложат един покрив. Изграждането и създаването на шампиони е преди всичко изграждането на манталитет в младите хора. Това е грижата“, сподели Нешка Робева.

„ Ако тръгнем към това, да създаваме шампионско мислене, а не една посредствена маса, която лесно се владее и манипулира, тогава ще имаме шампиони. Съжалявам, но цялата тази вопиюща посредственост всмуква като булдог всичко що се ражда и що пръква да проходи. Те са доволни, нашите деца, с това да бъдат някъде, да си подадат носа от блатото, а за Еверест да мислят, моля, това иска усилия да се изкачи. Това е моето мнение“, добави именитият треньор.

„Има две възможности да смажеш този, който говори. Едната, в онова време, беше да забраниш допускането му до медиите, а другата е да забраниш на медиите да го отразяват. Или да го отразяват така, както им се нареди. Съжалявам много, това е истината за демократичното ни многоговорящо общество. Може да си говориш колкото искаш, никой няма да те спре, но никой няма да те чуе“, допълни Нешка Робева.

Относно предстоящия турнир по художествена гимнастика, председателят на клуб Левски сподели: „Ние не можем да раздаваме парични награди, за да каним шампиони. Аз много се радвам на този турнир, защото в последно време истинските цели на спорта се изместиха. Идеалите му бяха унищожени. Не можем да произвеждаме спортисти, с които да търгуваме и те да търгуват с това, което Бог им е дал безплатно, т.е. талантите им. Ние искаме да покажем, че все пак има и такива случаи, в които спорът се прави заради приятелството, заради контактите, заради призива на Пер дьо Кубертен.“

Нешка Робева сподели и скъпите си спомени, когато спортният журналист Маргарита Рангелова е отразявала българския спорт. Именно от нейното крилато перо са родени едни от най-незабравимите текстове, свързани с художествената гимнастика у нас.

Маргарита Рангелова (1933-1991) е дългогодишен спортен журналист, посветил живота си на спорта. Автор на редица книги и публикации в тази сфера. „Тя не е забравена“ - в това ни увери председателят на клуб Левски Нешка Робева, организатор на турнира за 19-а година.