Над 4 000 души се очаква да застанат на старт в неделния ден, когато ще се проведе 35-ото издание на Софийския маратон, обявиха организаторите му на традиционната пресконференция преди едно от най-големите спортни събития у нас.

Към момента заявка за участието си на официалния сайт са направили 1 300 души за дистанцията от 10,550 километра, 1 000 за тази от 21,095 километра и 550 в класическата дисциплина от 42,195 километра. Още над 700 души са проявили желание да участват в масовия старт на 3 километра, като тук се очаква и да има най-голямо увеличение на бройката на състезателите до деня на старта - 14 октомври.

Както и през миналата година, така и през тази състезателите в трите основни дистанции ще бягат по добре познатия маршрут от 10,550 километра, като стартът и финалът са пред Националния стадион "Васил Левски". Тази година обаче пунктът за раздаване на номера на участниците е пренесен в градинката пред Паметника на Съветската армия, като той ще работи от 14:00 часа на 11 септември. Всички участници, завършили успешно състезанието, ще получат и почетни медали, на които тази година ще бъде изобразена Софийската баня,

"До момента имаме записани участници от рекордните 48 страни", похвали се председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

"В надпреварата ще участват 35 елитни бегачи, като четирима от тях имат времена под 2 часа и 12 минути. Общият награден фонд тази година е над 60 000 лева, като победителите ще получат по 8 000. Предвидили сме и още допълнителни награди, като си остава и джакпотът от 20 000 лева, а освен това ще спазим традицията да дадем награда и на най-бързия софиянец", посочи още Герджиков. 

Президентът на Българската федерация по лека атлетика Добри Карамаринов заяви, че Софийският маратон продължава тенденцията да се разраства всяка година, а в неделя на състезанието ще присъства комисар от Международната федерация по лека атлетика, който ще трябва да прецени дали столичният маратон може да получи оценка "бронз" по лейбъл системата на ИААФ.

"Всяка столица има своя маратон и смея да твърдя, че нашият става с всяка година все по-добър. Маратонът е гордостта на тази община. Много пъти съм заявявал, че победата за нас ще бъде, когато хората излязат по улиците, за да подкрепят участниците, а не да се оплакват от това, че в неделния ден има няколко затворени улици по центъра", каза Карамаринов. 

Той добави, че 22 жени и 73-ма мъже, които са картотекирани към БФЛА, ще вземат участие в класическата дисциплина, за да определят държавния шампион. На старт ще застанат и двамата първенци от миналата година - Радослава Симеонова и Димчо Мицов.

На старт в неделния ден ще бъдат и тримата атлети с шанс да грабнат джакпота от 20 000 лева. Това са мароканецът Ахмет Насеф, победител в стартовете във Варна и Стара Загора, неговият подгласник Абел Роб от Кения и победителката при жените - Рут Матебо, също от Кения. С най-силен резултат пристига етиопецът Доди Гемеда, който има лично постижение от 2:09:42 часа, поставено преди две години в Дунин, Китай.

"При мъжете ще има 12 елитни състезатели от Руанда, Етиопия, Мароко и Кения, а при жените са 6", обяви директорът на маратона Даниел Дуков.

"Най-силното време при жените е това на Йесел Бифа, която има резултат от 2:26:11 часа", като още той.

"Маршрутът е същият като този през миналата година. Трасето ни е сертифицирано, но желанието ни през следващата година е то да се промени, като се правят по-малко обиколки, като така ще бъде по-лесно да се правят рекорди на маратона. В момента лидерите застигат групи от по-бавни участници и това често пречи на темпото им", каза Дуков.

Улиците в района на маратона - бул. "Евлоги Георгиев", бул. "Патриарх Евтимий, бул. "Витоша, бул. "България", бул. "Петко Каравелов", бул. "Арсеналски" и бул. "Черни връх", ще бъдат затворени за движение за автомобили и градския транспорт между 9 и 15:30 часа, като полицията ще започне да обезопасява трасето още от 6 часа в неделния ден.

Стартът на маратона ще бъде даден точно в 10:00 часа. Бягащите на полумаратона стартират в 10:10, а тези на 10,550 километра - в 10:20 часа. Масовият старт на 3 километра е в 9:40 часа.