Представете си да отидете във фитнеса, да застанете на пътеката за бягане, да нагласите скоростта на 21 км/ч и да прекарате на нея 2 часа, 1 минута и 39 секунди.

Сега пък си представете да избягате 100 метра за 17,2 секунди. Може да ви звучи съвсем постижимо, но сега си представете след това да го направите още 420 пъти без пауза. Ами, именно това в неделя направи Елиуд Кипчоге - новият световен рекордьор в маратона.

За първи път настоящата традиционна дистанция за маратон от 42,195 метра е измината на Олимпиадата в Лондон през 1908-а, когато състезанието печели американецът Джони Хейс с време от 2:55:18 часа.

Оттогава до днешни дни доста неща са се променили по отношение на тренировки и технология, а преди четири години, отново в Берлин, кениецът Денис Кимето се превърна в първия човек, изминал дистанцията за под 2:03 часа, завършвайки за 2:02:57. Кимето свали 26 секунди от предишния рекорд, който пък на свой ред бе подобрил най-доброто бягане с 15 секунди. Всичко това изглеждаха като скромни стъпки към мечтата маратонът да бъде пробяган за под 2 часа - нещо, което според мнозина продължава да бъде напълно невъзможно.

В неделя обаче Кипчоге подобри постижението на своя сънародник с цели 78 секунди. Това е най-голямото единично подобрение на рекорда от повече от 50 години, след като австралиецът Дерек Клейтън го свали с 2:37 минути през 1967-а.

За сравнение между постижението на Кипчоге и това, на което е способен средно подготвен аматьор, то средното време на Лондонския маратон за аматьорите бе 3:48 часа.

Кралят на маратоните

Елиуд Кипчоге

източник: Gulliver/GettyImages

33-годишният Кипчоге е участвал в 11 маратона. От тях той е спечелил 10 и е завършил втори в другия. По три пъти печели Берлинския и Лондонския маратон и държи рекордите и на двете трасета. За седми път за 15 години рекордът се подобрява именно в германската столица.

За да добием още по-добра представа за темпото на Кипчоге в неделя, нека кажем, че темпото му на 400 метра за маратонската дистанция е 68,8 секунди, а на 200 метра - 34,6 секунди. Той изминава 30 километра за 1:26:45 часа, което също е най-бързото време на тази дистанция.

Кипчоге дори изминава втората половина на дистанцията по-бързо отколкото първата, след като преполовява трасето след 1:01:26 часа.

Елиуд Кипчоге

източник: Gulliver/GettyImages