Българският национален отбор по ръгби 7 за жени вече пристигна в Сараево, където утре започва Европейското първенство – Конференция 1. Нашите са в група с тимовете на Литва, Сърбия и Словакия, като първите два отбора продължават напред в битка към осминафиналите. Общо 16 състава в 4 групи от континента ще вземат участие в предстоящия турнир.

„Силно се надявам, че ще си дойдем в България с добро класиране от първенството. В женското ръгби от последните години имаме успехи и сега се надявам отново да покажем добра игра и да стигнем до решителните мачове. Всичко около отбора е наред и момичетата са напълно готови да се раздадат за страната ни в предстоящата надпревара. Времето е топло като у нас, така че от гледна точка на аклиматизация няма да има проблем”, сподели президентът на БФРъгби и водач на делегацията в Сараево Атанас Зафиров.

Националките ни ще играят с уникални дизайнерски екипи, върху които е изрисувана българската роза и със сигурност ще бъдат най-добре облечения тим на шампионата.

„Екипите не играят, но за самочувствие определено са много добре направени. Решихме, че розата е символ на България и заедно с фирмата, която ги прави, избрахме дизайна и формата. Дано да ни донесат и малко късмет. Момичетата са здрави, нямаме проблеми. Преди 5 години играхме на финал на Европейското, като повечето от тогава са и сега в отбора . Дано да повторим, а защо не и нещо повече да постигнем в Сараево. Лагерът в София премина отлично, настроението също е приповдигнато. Вече се настанихме и отиваме да тренираме на стадиона, където ще се играят мачовете. В едно съм сигурен, че във всеки мач ще играем до последно и за всяка педя терен. Сега сме много по-мотивирани за успех и го желаем повече от всякога”, заяви старши треньора на България Павел Велков.

Първият мач на националките ни е утре сутрин срещу Сърбия, а до края на деня ще се изиграят и срещите с Литва и Словакия. Двубоите се играят в две полувремена от по 7 минути с пауза между тях от 5 минути.