Страхотна церемония на специална сцена пред Община Бургас сложи край на Европейското първенство по ръгби за мъже- Конференция 1. Шампионатът се проведе на стадион „Лазур”, а тима на Хърватия стана шампион. Българският национален отбор завърши на 6-то място след три победи и три загуби.

След континенталния шампионат имаше парад на всички участници, който премина по цялата улица "Александровска" и завърши на площад "Атанас Сиреков" пред сградата на общината, където пред стотици бургазлии и гости на града се проведе и официалната церемония по награждаването.

Кметът на община Бургас Димитър Николов поднесе голямата купа и златните медали на Хърватия.

„ Поздравления за чудесната организация и гостоприемството. България се показа като отличен домакин на такъв голям форум. Заслужавате само добри думи за всичко, което направихте около Европейското първенство”, сподели на сцената директора на турнира Андре ван дер Пласс. (Холандия).

От своя страна президентът на БФРъгби благодари на община Бургас и най-вече на състезателите от националния ни отбор за престижното класиране.

„ Гордея се с тези момчета! Истински български лъвове! Бориха се до последно и не се предадоха. Честно да ви кажа , мислех,че като сме домакини и съдиите ще ни помагат в някои заплетени ситуации, но видях точно обратното. Можехе да сме на мястото на Хърватия, ако реферите не бяха им помогнали. Отмени ни чисто „есе” срещу тях, спираше играта когато ние атакувахме и това се отрази. Но ние сме мъже и трябва да забравим емоцията от срещите. Този отбор има голямо бъдеще и тепърва ще го показва по европейските терени. Радвам се ,че получихме и висока оценка за организацията. Благодарности към всички, които ни помогнаха”, заяви президентът на родната федерация Атанас Зафиров.

Много емоционално изказване направи след края на турнира капитанът на България Ивайло Иванов, който сърдечно благодари на съотборниците си за мъжката битка и дисциплината в тима през цялото време на лагера. Иванов играе във Франция, но се прибра за първенството и беше един от най-стабилните ни играчи във всички мачове.

„ Всички дадоха максимума от себе си. Видях огромно желание за игра и се надявам да запазим основата на тима за следващите срещи. Не мога да посоча даден играч, а и не е редно да отличавам. Отбор сме ,но всички сме като един. 6-то място не е много заслужено, но темата за съдиите не искам да я засягам. Всеки има съвест и ако е направил нещо нередно, нека му тежи дълго време. Показахме характер и това беше оценено от публиката на стадиона. Поздравления за тези хора, а и за стотиците , които ни стискаха палци благодарение на прякото излъчване на нашите срещи”, каза треньора на България Павел Велков.