Жената до Боян Петров Радослава Ненова сподели мислите си пред NOVA няколко дни след края на спасителната акция и края на надеждата, че нейният любим ще се върне от планината. 

Според нея, сега Боян е щастлив, където и да е, и никой не трябва "да се чувства тъжен, искам да остане като една легенда, като нещо красиво."

"Искам да видя последните му мисли, за мен това е най-личното нещо в палатката му. Искам да събера всичко и да направя една книга. Исках да намеря фотоапарата му, но това се оказва доста по-трудно", започна Ненова.

"Той е усмихнат, обича да помага, да се сърди и пак да помага, искам да си спомнят хубавото, не искам да има никакъв траур, никакви черни ленти, в Природо-научния музей, където работеше, просто помолих да сложат негов портрет. Не искам никой да се чувства тъжен, искам да остане като една легенда, като нещо красиво."

"Исках в началото на акцията да науча къде е, сега не искам може би да научавам. Може би си е на правилното място, щом планината не ни го дава, значи не трябва да знаем. Чудех се как се е чувствал, когато е бил в безизходица. Дали е бил нещастен, дали е бил спокоен."

"Накрая се оказа, че и начинът, по който изчезна, е доста ключов. Защото много хора отключиха любовта си, намериха нещо, за което да са по-добри. Много хора се оказаха изключително добри. Всички станахме по-добри заради него."

"Стана толкова мащабно, че дори не мога да го осъзная. Нашето външно министерство свърши чудеса този път. Утре ще се съберем всички, които участвахме, да се видим, да го преживеем всичко. Да ми донесат много неща, които са намерени на трети лагер."

"Това, че не го откриха, остави едно усещане у мен, у детето, че тази вратичка не е затворена. В бъдеще ще ходим със сина ми в Тибет, където да се срещаме с Боян. Нашата връзка ще продължи на друго място. Това ще си е нашето място."

А ще продължи ли самата тя да обича планината? "Да, със сигурност. Не ѝ се сърдя, обичам я. Боян е щастлив в нея, продължава да е щастлив. Като към любима. Там покоряваш себе си, имаш много време да мислиш, аз в планината съм взимала най-важните си решения."

А мислела ли е да каже на Боян да спре с експедициите? "По този начин не, по-скоро ми е харесвало да ходя аз с него по експедициите. Не съм искала той да се отказва от тях."

Шествие за Боян Петров

Ненова ще се включи и в организирания поход от приятели на Боян Петров. "Аз и детето, и много наши приятели. Организацията се превръща в нещо много мащабно. Това е неговият маршрут, по който тренираше за тези върхове. Тази пътека изведнъж се пренапълни с негови почитатели. По средата има кутия с дневник, а сега сме сложили два чисто нови тефтера. Всеки да каже нещо лично към него, което не е могъл."

А какво мисли за негативните коментари? "Една маса трепереше през цялото време, какво се случва с Боян. Винаги ще има хора, които са недоволни, ще кажат какво е направил този човек, след като самите те не са направили нищо. Тези хора потъват след два дни, а остава направеното."