Хората най-близо до Боян Петров в последните му дни, споделиха пред NOVA емоциите от спасителната акция и какво ще запомнят от големия алпинист. Става дума за режисьорката Поли Генчева и операторът Красимир Андонов, които подготвят филм за Боян Петров.

"За добро или за лошо така се случиха нещата. Аз продължавам като си отворя очите да виждам Боян и това което сме снимали, което ми е говорил", започна Поли Генова, а Красимир Андонов допълни: "Всичко, което се случи, беше като абсолютен шок. Ние тръгнахме за съвсем друго нещо. В момента това, което има в главата ми, е единствени въпроси."

"Като преживяване най-трудно бе, че всеки ден започваше с надежда, правехме усилия, а към 4-5 денят завършваше с това, че нямаме тази крачка напред, която искахме да имаме", споделя режисьорката.

"Боян е изключителен човек и това, което правеше, той знаеше как да го направи. Покрай него човек винаги усещаше увереност, че този човек знае какво прави и знае докъде са рисковете. Може би затова нещата, които се случиха, бяха много неочаквани за мен."

"Той винаги знаеше къде е моментът, в който трябва да спре. Започнахме да го снимаме преди две години след катастрофата в Кресненското дефиле. Веднага се съгласи да го снимаме. Може би е малко по-забавен, когато е в друга среда", каза Генчева. "Боян имаше много силно развити инстинкти и обръщаше внимание на знаците, но в същото време не искаше да се задълбава в тях."

"Живееше на макс", смята Андоновв. "Всяка една минута от неговото време бе разпределена, знаеше точно колко време да отдели за нещо, с което се занимава. И всяко едно нещо го правеше изключително професионално. Той се снимаше сам на високото, снимаше се като професионалист. Във всяко нещо бе изключително концентриран. Той се опитваше да живее на 100%."

"Беше много прецизен във всяко нещо, беше голямо професионалист."

А за спасителната акция, Генчев разказа: "Дори в това Боян бе намесен, успя да ни обедини. Бюрокрациите на три държави трябваше да бъдат замесени и успяха да излетят тези важни хеликоптери. Също и участието на повече от 100 китайски шерпи. Направихме чудеса, за съжаление обаче резултатът бе такъв, че не го намериха. Може би такива като Боян не трябва да бъдат намерени, трябва да седят живи като легенда."

"Красиво е, страст е. Като отидеш там го усещаш."

Откъс от филма можете да видите във видеото!