Очакваната с особено нетърпение Световна купа по художествена гимнастика започва днес. От 13.00 часа в „Арена Армеец“ ще се състоят първите изигравания, а по-късно в 16.30 часа ще се проведе официалната церемония по откриване на надпреварата.

Елитът в нежния спорт идва в „Арена Армеец“ в София на практика за Световно преди предстоящото Световно първенство през септември. 56 грации от 34 страни ще спорят за медалите от днес до неделя (1 април).

В отсъствието на контузената Невяна Владинова, България ще бъде представена от Катрин Тасева и Боряна Калейн. В последния момент Русия направи промяна в заявките и така на мястото на сестрите Дина и Арина Аверини у нас ще играят Александра Солдатова, която бе заявена за миналогодишното издание на турнира, но отпадна в сетния миг, както и оставилата отличния впечатления на Гран При на Тие Екатерина Селезньова.

Катрин Тасева: Доста поработихме, няма напрежение

Боряна Калейн: Не съм притеснена, но съм развълнувана

Беларус също извърши промени и така ще бъде представен от Анастасия Салос и Арина Сушчинская, които стартираха на международния турнир, предшестващ Световната купа - „Sofia cup“. За Украйна ще играят Влада Николченко и Олена Дятченко, а Израел ще бъде в състав Линой Ашрам и Никол Воронков. Кахо Минагава и Сумире Кита ще бъдат гимнастичките на Япония. Италия ще бъде представена само от Милена Балдасари, тъй като Александра Аджурджукулезе отпадна вероятно поради контузия.

Що се отнася за златния ансамбъл на България, в момента всички погледи са насочени към Елена Бинева. Глезенът на  основата ни състезателка поддаде по време на подиум тренировката в четвъртък, а сега всички стискат палци състоянието на Бинева да не е сериозно и тя да може да играе пред българската публиката. Симона Дянкова, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Теодора Александрова и Лаура Траатс спечелиха титлата в многобоя в миналогодишното издание на турнира, което бе и тяхна дебютна изява пред екзалтираните родни привърженици.

Смели и готови за върха грации, всички стискат палци на Ели Бинева

Сега от позицията на сребърни медалисти на Световното в Пезаро, грациите ни ще се конкурират с тима на Русия, който извърши 4 промени в първоначалните си заявки, Италия, Украйна, Беларус, Япония, Испания, Израел.

Раева: Да се надяваме, че няма да се наложи да ползваме резерва

В петък и събота са квалификациите, като в края на състезателния ден на 31 март ще бъдат отличени призьорите в многобоя. В неделя са финалите на отделните уреди.  

Главен съдия на състезанието, което е първото от четирите явяващи се квалификация за Олимпийските игри, е трикратната световна шампионка Мария Петрова. На турнира ще арбитърстват и Даниела Велчева, и Филипа Филипова.

За втора поредна година акредитираните представители на медиите ще имат привилегията да изберат Кралица на Световната купа. През 2017 година бляскавата корона на главата си сложи Невяна Владинова.

Всички желаещи да подкрепят „златните момичета“ на живо от залата могат да се сдобият с билети от мрежата на Eventim. Цените са 15 и 20 лева за квалификациите в петък и събота, а за неделя пропуските струват по 20 и 25 лева.

Още една руска красавица очарова феновете в "Арена Армеец"

Руският ангел на художествената гимнастика идва у нас