Българският ансамбъл по художествена гимнастика ще има тежката задача да се бори за олимпийска квота и да защитава титлата си на предстоящото Световно първенство в Германия. 

„Наистина едно изключително тежко първенство ни предстои. Първо да защитим титлата си, второ квоти, общо взето трябва да се играе на живот и смърт. При нас знаете първите осем отбори взимаме директни квоти за Рио. Ще бъде поредното тежко състезание“, сподели треньорът Ина Ананиева пред Нова телевизия.

Световното първенство по художествена гимнастика е от 7-и до 14-и септември в Щутгарт, като многобоя при ансамблите е идната събота.

„Подготоката върви нормално и спокойно, доколкото може да сме спокойни. Вече нямаме търпение да заминем и да се потопим в подготовката. Тръгваме в сряда. Нямам предчувствия, честно казано. Има голямо напрежение, вътрешно, защото искаме да се справим подобаващо, както досега. Просто трябва да играят без грешка. По принцип първите 10 взимат квоти, но трябва да има от три континента, така че трябва да сме в първите осем задължително“, коментира още Ина Ананиева и продължи:

„Опитвам се максимално да ги успокоя, защото им е достатъчно напрегнато. Татяна Янчева работи с тях, но аз съм с тях от сутрин до вечер. Мисля, че и психологически, и физически са добре. Малко трябва да имаме и късмет, а късметът е на силните. Ние всеки ден работим, правим видео анализ. Те са достатъчно опитни, професионалисти и не се сблъсквам с големи трудности. Конкуренцията е убийствена. Много ще е тежко.“

„Не съм имала оферти от други държави и никога не съм се интересувала. Смятам, че мога да бъда полезна тук. Тук ми е силата и изцяло съм се отдала като старши треньор. Винаги съм твърдяла, че добрият състезател не винаги е добър треньор и обратното. Аз израснах с много добри треньори, от които взимах доброто. Пожелавам да няма контузии и разбира се медал“, заяви още Ананиева.