Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева повдигна леко завесата около подготовката на грациите за новия сезон. Едно от златните момичета на страната ни посъветва всички фенове да носят валериан и валидол преди съчетанията на ансамбъла.

Докосване до идолите...

Жената, която възроди успехите традиционно българския спорт сподели още, че новите композиции ще бъдат презентирани в края на януари, началото на февруари.

Илиана Раева говори преди първата по рода си подиум-тренировка на индивидуалистките и ансамбъла, която се проведе в тренировъчната „Арена Армеец“ в столицата. Много малки грации дойдоха с родителите си, за да се докоснат до своите любимки.

„За първи път се прави такава тренировка. Искам да благодаря на инициаторите от Моторола. Идеята е малките деца, които поне засега са решили да се занимават с този красив и женствен спорт, да могат да се докоснат до една тренировка на своите каки и идоли. Искаме да видят как тренират те и как протича тяхна тренировка, за да може утре да влязат по друг начин в залата. Да видят с какво се занимава едно златно момиче. Това е уникална инициатива. Дано и в бъдеще провеждаме такива. Директният допир с големите шампиони е онази важна част, която пали искрата в децата. Навремето, когато бяхме 6-годишни, Златка Бончева помоли нашите родители да ни доведат в залата, за да видим една тренировка на тогава двукратната световна шампионка Мария Гигова, която спеше и тренираше в малката залична на Герена. Точно в 6 часа Гигова излезе с топката и този спомен е така жив в мен. Златка Бончева седна до нас и ни разказваше, докато тя тренираше. Някак си ни прехвърли в историята на художествената гимнастика, а това повлия силно на мотивацията ни. Вярвам, че това ще запали децата още повече, децата ще могат истински да се радват и да знаят, че са се докоснали до златните момичета. А след края на тренировката ще им даден възможност да се снимат, да поговорят и да вземат автограф от своите любимки. И утре да нямат търпение да влязат в залата“, започна Илиана Раева минути преди откритата подиум-тренировка на гимнастичките.

„Бих казала, че децата трябва да обичат художествената гимнастика. Да не се плашат. Тя е трудна само в началото, докато те се научат на гъвкавостта. Да живеят с мисълта, че са актриси, те са танцьорки. Че ще имат невероятния шанс да играят пред пълни трибуни и ще изживеят невероятна емоция, която другаде няма как да изпитат. Когато успеят да видят себе си като актриси и танцьорки, лесно ще станат златни момичета. Няма да изпитват страх от състезания. Не искам нашите момичета да изпиват страх, искам да нямат търпение да излизат, да искат пълни трибуни, това, че има много зрители трябва да ги зарежда, искам да станат страхотни състезателки, те трябва да знаят - художествената гимнастика е спорт, трябва да са дисциплинирани, да се състезават, да уважават този, който ги е победил и да се стремят да станат шампиони. Те са наследници на най-голямата школа в света“, продължи Раева.

Весела Димитрова: Новите съчетания са два пъти по-сложни

Маркова: Трябва да запазим спечелените позиции и да подобрим резултатите

„Няма да се показват нови елементи по време на тренировкат. Взимаме мерки за всеки случай. Живеем в свят на невероятни комуникации. Искаме все пак до януари, февруари да запазим в тайна нашите композиции. Мисля, че много вложиха треньорите и състезателите. Вярвам, че приятно ще изненадаме. В спорт като нашия трябва да има тактика и до последно трябва запазим нашите композиции“, обясни Раева.

Що се касае до това на какъв етап е подготовката за новия сезон, Раева сподели: „Ние вече отработваме компонентите. Много са сложни и наситени композициите. Изискват сериозна физическа подготовка. Новият правилник изисква твърде насищане на музиката и всеки такт е наситен с движение и елемент. Това е трудно физически за издържане. Нужна е много работа. Трудим се много и аз съм много доволна от това, което виждам в залата“.

„Момичетата са много щастливи от новия правилник. Работят много и са ентусиазирани. В индивдуалното е много интересно. Няма говорене, всяка работи, контролните наближават. Всяка гимнастичка се труди, всички ще бъдат поставени под общ знаменател и която е най-добре подготвена, тя ще ходи на съответното състезание, за което е контролното. Няма да ги познаете. А за ансамбъла ви съветвам да идвате с валидол и валераин преди състезание, защото наистина са много сложни съчетанията“, обясни Раева.

„Подготовката за 2018-а година е на добър етап. Всичко е направено. Съчетанията вече се виждат. Като направихме съпоставка с миналата година, малко по-напред сме. Но ни притискат съперниците. Казах и след Световното, че ще вземат мерки с нашето израстване. Ние не знаем точно какво са направили, но знаем какво сме направили ние и вярвам, че сме на правия път“, каза за финал едно от златните момичета на България и настоящ ръководител на грациозния спорт.