Председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева коментира изминалото Европейско първенство в Гуадалахара (Испания). Тя заяви, че са направени нужните анализи на състезанието и за извадени нужните поуки и добави, че някъде се радва, че всичко това се е случило преди Световното в София през септември тази година.

Раева още веднъж изтъкна класата на тима ни, като коментира, че стореното от наставника ни Весела Димитрова, досега не е правено в света.

Припомняме, че България се прибра от Испания с общо 4 медала. Ансамбълът взе бронз в многобоя и злато във финала на три топки и две въжета. Симона Дянкова, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Стефани Кирякова допринесоха заедно с девойките и за третото място на страната ни в отборната надпревара. Татяна Воложанина спечели сребро на обръч, а при жените Катрин Тасева остана пета в многобоя, а Невяна Владинова, която пропусна голяма част от сезона заради травма, се класира 14-а.

„Имаме и поуки. Много тежко състезание. Много силна конкуренция. Много емоции, много сълзи, много щастие, най-различни емоции. Знаете, че имахме един мини инцидент с нашия съдия. Точно преди нашите момичета да излязат. Извадихме си доста поуки. Видя се, че момичетата ни като цяло. Не само ансамбъла и в индивидуалното Катрин и девойките, включително и Невяна, ако не беше направила тези огромни грешки, но направи грешки, сме направили един много голям скок в развитието ни. В момента сме една от най-силните страни във всички генерации. Категорично е мнението на специалистите, че това е най-силният ансамбъл в света. Той няма конкуренция, най-голямата му конкуренция се оказа, че сме си ние самите. Не са машини има такива състезания, не е толкова страшно“, започна Илиана Раева при прибирането на отбора от Европейското.

„Съвсем откровено ще ви кажа, казах и на Весела и момичетата – донякъде съм доволна, че това се случва преди Световното първенство, защото ние имахме сериозни анализи след състезанието и сме наясно какво трябва не да се променя в подготовката, а в какво да допълним. Видяхте каква публика имаше там. Всички полудяха по България. Колкото и да са силни децата и колкото и състезания да имат зад гърба си, все пак имат само една година. Все още са малки, имаме много какво да ги учим, за да станат истински бойци и състезатели. Не, че не са. Те плачеха повече от гняв, отколкото от друго. Самите те ми казаха, че са били абсолютно сигурни, че ще станат европейски шампионки. Това значи, че не са изпитвали страх, ние си ги познаваме. Имат самочувствие, така и трябва да бъде, знаят, че са силни. Те работя страшно“.

„Това бе и не бе нашето Европейско, защото в крайна сметка взехме златен медал. Как да ви кажа – това го чакаха и съдиите и най-големите ни конкуренти. Да не говоря за тази невероятна, невиждана публика. Цялата публика скандираше и беше с български знамена. Все едно си бяхме в София. То това каза дори коментаторът. Всички чакаха този медал и най-големите ни съперници дойдоха да ни поздравят. Продължаваме да работим и да добавяме към подготовката. Много вярвам в треньора и момичетата. Сега най-важно е доброто възстановяване, защото ние имаме дългосрочни планове. Нашата цел са олимпийските игри. Предстои възстановяване, всички гърмят, видяхте руската гимнастичка игра на един крак. С новия правилник става много тежко. Треньорите се стремят да правят силни композиции. Тежко е за момичетата. Трябва много да ги пазим, много да ги учим и да ги възстановяваме добре. Те са едни фантастични деца – дисциплинирани, искащи, можещи, здраво стъпили на земята. Грешките не са от главозамайване. Те са от вълнение и липса на опит. Когато трябва, вече ще го имат“, продължи специалистът.

„Ще си спазя суеверието на спортния свят. Няма да говоря за Световното. Целта минимум е да направим хората щастливи от играта и възможностите, които имаме и от композициите, които са феноменални. Толкова години съм в този спорт, познавам всички поколения златни момичета. Такова нещо, което направи Весела, не е имало в света, никога. Вера Маринова бе тук, Лили Игнатова дойде в залата и каза, че такъв отбор не сме имали никога. Затова нека не говорим какво искаме и очакваме. В състезание един много подготвен състезател може да допусне грешка. Ние ще работим със същата увереност. Вие не може да си представите тези момичета как преживяха Европейското. Те са големи максималисти и нямат търпение да мине лагера и да започнат тренировките. Нека им пожелаем да са здрави и да работят все така. Аз вярвам, че ако продължим да работим така, ако се научим да уважаваме изпитанията, през които преминаваме и тези два бронзови медала, независимо, че бяхме готови за златото, трябва да уважаваме всяка победа, за да растем нагоре. Вярвам, че ще успеем, вярвам, че с този отбор ще ви радваме много“, завърши Илиана Раева.


Още по темата:

Сълзи от радост и титла за прекрасните "златни"

Ансамбълът ни четвърти на пет обръча в Гуадалахара

Раева: Ансамбълът ни е безапелационен, но не трябва сам да се бие

Кирякова: Спечелихме златото по труден и емоционален начин