Българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели европейската титла във финала на смесеното съчетание на три топки и две въжета.

Фантастичната ни петорка, която изпита много полярни чувства по време на шампионата на Стария континент в Гуадалахара (Испания), получи най-висок резултат на динамичната си и изключително атрактивна композиция. С 22.825 точки българките завоюваха златото.

Симона Дянкова, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Стефани Кирякова, която замени контузената Теодора Александрова, демонстрираха завиден характер, а при обявяването на резултата, емоциите взеха връх и сълзи изпълниха очите им.

След трудните мигове, през които преминаха във втория състезателен ден на Европейското, когато грешка им коства възможността се окичат с титлата в многобоя и останаха с бронза, и след допусната неточност във финала на пет обръча, оставила ги на място от медалите, грациите ни се вдигнаха и отвяха всички с безапелационно представяне при финалното си изпълнение.

Среброто във финала на смесеното съчетание спечели златният медалист в многобоя и на пет обръча Италия с 22.350. Топ 3 допълни Азербайджан с 20.350 точки.

Един от фаворитите Русия бе колеблив в този финал и се нареди седми. Момичетата на Ирина Винер имаха неточности, в това число и уред извън терена.

Така равносметката за българския ансамбъл от Европейското е бронз от многобоя и злато във финала на топки и въжета. В отборната надпревара, гимнастичките на Весела Димитрова изиграха важна роля заедно с девойките (индивидуално) за спечеленото трето място.

Сълзи от радост и титла за прекрасните златни

източник: Анна Недкова, БФХГ


Ето и пълното класиране във финала на 3 топки и две въжета: 

1. БЪЛГАРИЯ - 22.825

2. Италия - 22.350

3. Азербайджан - 20.350 

4. Беларус - 19.800

5. Украйна - 18.950

6. Испания - 18.800

7. Русия - 18.00

8. Финландия - 16.550


Още по темата:

Ансамбълът ни четвърти на пет обръча в Гуадалахара

Раева: Ансамбълът ни е безапелационен, но не трябва сам да се бие

Димитрова: Доволна съм, но момичетата могат повече