Вещите на Боян Петров, които откри спасителният екип при издирването му, бяха показани. На официалната фейсбук страница на Dream Wanderlust бе публикувана снимка на тениската и медицинския комплект на българския алпинист. В него има инсулин и енергийни гелове. 

Какво казва Боян Петров пред NOVA преди да поеме към Шиша Пангма

Участник в спасителната акция: Бог да просто Боян Петров

Това е единственото, което откриха спасителите от Петров. Той е поел да покорява Шиша Пангма на 29 април и оттогава насетне няма вест от него. 

Жената до Боян Петров за лавината от подкрепа

Бе организирана мащабна спасителна акция по суша и въздух, но опитните шерпи не успяха да открият аплиниста ни. По-рано след един последен опит, бе обявено, че акцията се прекратява. 

Кои всъщност за безстрашните шерпи?

Ето и какво написаха спасителите на Боян Петров:

"В 7:51 часа непалско време излетяхме заедно с двама българи в търсене на българския алпинист Боян Петров. Отново прелетяхме около Шиша Пангма и бавно се спуснахме до базовия лагер с надеждата, че ще открием някаква следа. Изкачихме се по-нагоре, претърсихме и долните части на планината.Полет  над Шиша Пангма продължи 1 час и 30 минути. За съжаление не бе открита никаква следа за Боян.

Шерпите достигнаха на 10 метра до върха по земя, след това се върнаха в базовия лагер. Те са открили вещите на Боян - инсулин, медицински комплект с някои енергийни гелове и неговата фланелка в лагер 3.
Бихме искали да благодарим на Посолството на България в Ню Делхи, Индия, Пекин, Китай и неправителствената му част в Непал, на Непал за гражданско въздухоплаване, Министерство на вътрешните работи на Непал, които координираха цялата мисия за търсене, подготвяха документи и всички формалности по разрешаването за летене.

Специално бихме искали да благодарим на двамата българи - Кирил Петков и Петко Кирилов Петков, които бяха в Непал от 10 май 2018 г., за да улеснят тази мисия. Техните непрекъснати усилия, комуникация и координация по време на спасителната операция на Боян заслужават похвала.

Бихме искали да благодарим на българския народ, на медиите и на хората, занимаващи се с акцията по издирването на Боян. С техните послания и думи, даващи подкрепа, наистина бяхме положителни и мотивирани да вървим напред в тази мисия.

Благодарни сме на нашите пилоти, спасителни специалисти, техници и всички членове на
екипажа, които се опитаха да потърсят катерача-ветеран Боян Петров".