Показаха откритите вещи на Боян Петров (снимка)

Вещите на Боян Петров, които откри спасителният екип при издирването му, бяха показани. На официалната фейсбук страница на Dream Wanderlust бе публикувана снимка на тениската и медицинския комплект на българския алпинист. В него има инсулин и енергийни гелове. 

Какво казва Боян Петров пред NOVA преди да поеме към Шиша Пангма

Участник в спасителната акция: Бог да просто Боян Петров

Това е единственото, което откриха спасителите от Петров. Той е поел да покорява Шиша Пангма на 29 април и оттогава насетне няма вест от него. 

Жената до Боян Петров за лавината от подкрепа

Бе организирана мащабна спасителна акция по суша и въздух, но опитните шерпи не успяха да открият аплиниста ни. По-рано след един последен опит, бе обявено, че акцията се прекратява. 

Кои всъщност за безстрашните шерпи?

Ето и какво написаха спасителите на Боян Петров:

"В 7:51 часа непалско време излетяхме заедно с двама българи в търсене на българския алпинист Боян Петров. Отново прелетяхме около Шиша Пангма и бавно се спуснахме до базовия лагер с надеждата, че ще открием някаква следа. Изкачихме се по-нагоре, претърсихме и долните части на планината.Полет  над Шиша Пангма продължи 1 час и 30 минути. За съжаление не бе открита никаква следа за Боян.

Шерпите достигнаха на 10 метра до върха по земя, след това се върнаха в базовия лагер. Те са открили вещите на Боян - инсулин, медицински комплект с някои енергийни гелове и неговата фланелка в лагер 3.
Бихме искали да благодарим на Посолството на България в Ню Делхи, Индия, Пекин, Китай и неправителствената му част в Непал, на Непал за гражданско въздухоплаване, Министерство на вътрешните работи на Непал, които координираха цялата мисия за търсене, подготвяха документи и всички формалности по разрешаването за летене.

Специално бихме искали да благодарим на двамата българи - Кирил Петков и Петко Кирилов Петков, които бяха в Непал от 10 май 2018 г., за да улеснят тази мисия. Техните непрекъснати усилия, комуникация и координация по време на спасителната операция на Боян заслужават похвала.

Бихме искали да благодарим на българския народ, на медиите и на хората, занимаващи се с акцията по издирването на Боян. С техните послания и думи, даващи подкрепа, наистина бяхме положителни и мотивирани да вървим напред в тази мисия.

Благодарни сме на нашите пилоти, спасителни специалисти, техници и всички членове на
екипажа, които се опитаха да потърсят катерача-ветеран Боян Петров". 

профилна снимка

*Коментирай конкретната статия и използвай кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание!

 
Боян Петров алпинизъм

Други спортове