Боян Петров не бе открит и при последните опити на спасителите да го намерят под връх Шиша Пангма. По-рано бе обявено, че операцията по издирването на българския аплинист се прекратява, а спасителите показаха намерените вещи на катерача.

Връх Шиша Пангма бе поредната мечта на Боян Петров за покоряване на всички 14 осемхилядници в света. Българинът се качи на десет от тях, шест от които в Хималаите. Той покори дори опасния К2.

Жената до Боян Петров за лавината от подкрепа

В последното си интервю пред NOVA преди да поеме към Шиша Пангма, Боян Петров говори за планината и границата между живота и смъртта там.

Междувременно режисьорът Поли Генчева, която е пътуваше с Петров, коментира пред NOVA: „Хеликоптерите отново достигнаха до лагер 3, огледаха навсякъде, провериха всичко, направиха множество заходи над лагер 2 . Това е последен опит, който приятели на Боян решихме да направим. Искахме да се уверим лично с очите си, че сме направили всичко по силите си“.

Кои всъщност за безстрашните шерпи?

Думите на Боян Петров, както и подробности за последния ден от спасителната операция, може да видите в репортажа на NOVA!