Оскар Писториус напусна съда след първия ден на изслушването, което ще определи, дали южноафриканецът да прекара време в затвора заради убийството на приятелката си Реева Стеенкамп.

Случаят вълнува цяла Южна Африка, както и много хора по света, които са шокирани от случилото се с човек, който служеше за вдъхновение на милиони инвалиди по света.

Мнението на сънародниците на Писториус е на двата полюса като едните са твърдо за вкарването му в затвор, докато другите смятат, че общественополезен труд е достатъчно наказание.

Писториус е съдействал на следствието и според социалния работник Жоел Маринга трябва да бъде осъден на „възпитателен надзор” от 3 години, което би значело да прекарва дни у дома.

За домашен арест се обяви и криминалният адвокат Антон ван Стаден: „Има различни възможни присъди, които съдът може да обяви, което варира от лишаване от свобода до плащане на глоба, частично наказание, цялостно наказание, дори до ситуация, в която наказание няма да възникне, ако няма други присъди. Мисля, че подобна пробация е подходяща в този случай.”

Жителите на Претория са със смесени чувства за това каква трябва да е присъдата на атлета. „Мисля, че той трябва да отиде в затвора, защото всички знаят, че Оскар Писториус уби Реева Стеенкамп и семейството на Реева СТеенкамп все още страда от трагедията, която им се случи”, споделя Фостър Малати.

„Съгласен съм с тях. Нормално е, ако погледнеш към него, той е инвалид и мислим за него, нека му простим, искам само малко прошка, това, което напраивхме е грешка, дори и сега при тези неща, които се случват в мозъка му. Така че аз мисля, че е правилно да бъде под домашен арест”, смята пък Алис Малула.

Изслушванията продължават във вторник.