Оскар Писториус очаква присъдата си за убийството на приятелката си Реева Стеенкамп, която не е ясна, но е почти сигурно, че параолимпийското ръководство няма да насърчи завръщането на атлета към спорта.

Следващият месец съдът в Южна Африка може да наложи на Блейд Рънър от условна присъда и глоба до 15 години в затвора. Дали Писториус ще се състезава зависи само от постиженията му, след като Международният параолимпийски комитет няма да може да го спре, ако покрива нормативите.

"Ако този спортист влезе и спечели квалификациите няма да имаме законно право да го спрем да се състезава, но никога не сме имали намерение да го поощрим, по какъвто и да е начин", каза президентът на МПО Филип Крейвън. До преди много малко време, Писториус беше любимецът на параолимпийското движение. Той предизвика сериозен интерес към себе си на Олимпиадата в Лондон, след като се превърна в първия спринтьор с два ампутирани крака, който се състезава на Игрите. На Параолимпиадата той спечелим злато на 400 метра и на щафета 4х100.

През 2013 година обаче на Свети Валентин, Писториус застреля приятелката си Реева Стеенкамп в банята в дома си. "Бяхме в тотален шок. След два дена осъзнахме, че трябва бързо да се съвземем. Той беше невероятен спортист, но това, което се случи преди 18 месеца няма нищо общо със спорта...това е пълна трагедия", каза Крейвън.

В понеделник се навършват 25 години от формирането на Международния параолимпийски комитет, въпреки че първите параолимпийски игри са се състояли през 1960 година, но Писториус не влиза в сметките и тържествата на общността. "Има много велики параолимпийци, които могат да промотират движението. Има много спортисти, които се справят брилянтно и не са зависими, въпреки че никога не разчитаме само на един атлет". Дали Писториус ще се състезава ще стане ясно другия месец. /БГНЕС