Генералният секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов увери, че централата ще вземе всички мерки преди заминаването на делегацията ни за Олимпиадата в Рио де Жанейро, относно опасността от заразяване с вируса зика.

Представителят на БОК изрази позицията на родната централа преди заминаването на българските участници в Зимните олимпийски младежки игри в Лилехамер.

С лъвчета за късмет бяха изпратени момичетата и момчетата, които ще ни представят в шест вида спорт (биатлон, ски-бягане, алпийски ски, сноуборд, шейни и шорттрек). Младите български спортни таланти се събраха днес на Аерогара София, където на семпла церемония бяха изпратени с на „Добър път“ и пожелания за успех.

„12 наши спортисти придобива право да участват на Зимните олимпийски младежки игри в Лилехамер. Не можем да имаме кой знае какви очаквания, но все пак искаме те да се гордеят със своето участие. Наистина има таланти и между тези деца, надявам се на добро класиране от тях“, сподели Белчо Горанов.

„Проблемът със зика е дискутиран вече в Международния олимпийски комитет, не веднъж. Медицинската комисия на МОК взе своите решения. На този етап трябва да успокоя нашата общественост, че нашите спортисти ще се състезават и няма такава опасност ние да не изпратим наши олимпийци. Ще бъдат взети всички мерки от наша страна – ваксини, мазила. Това, което ни се препоръчва, ще го направим. Едно такова участие на Олимпиада е преди всичко и личен избор. Никой насила не можем да го заставим да направи каквото и да било“, сподели Белчо Горанов.

Игрите в Рио не се препоръчват за бременни

Зимни олимпийски младежки игри ще се състоят в Лилехамер от 12 до 21 февруари 2016 г. Това е второто издание на младежките олимпиади, чийто дебют бе преди 4 години в Инсбрук. Сега, в Лилехамер, който бе олимпийска столица през 1994 г., се очакват над 1500 спортисти, представители на близо 70 държави.

Олимпиадата в Рио де Жанейро ще се състои през лятото в периода 5-21 август.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS