Международният олимпийски комитет ще издаде специален наръчник до края на седмицата, който да запознае спортистите с вируса Зика и начините за предпазване по време на Олимпийските игри в Рио де Жанейро това лято.

Заразяването става след ухапване от комар, като вирусът се разпространява бързо из Южна Америка няколко месеца преди старта на Олимпиадата. Президентът на МОК Томас Бах обяви, че ще бъдат изпратени специални указания до Националните олимпийски комитети.

"Ще направим всичко да защитим здравето на спортистите и всички посетители по време на Игрите. Поддържаме контакт със Световната здравна организация, както и с организационния комитет на Игрите и с бразилските власти", каза Томас Бах по време на посещение в Атина.

Вирусът е опасен най-вече за бременни жени и е свързан със сериозни родилни дефекти при хиляди бебета в Бразилия. Болестта "се разпространява взривоопасно" и може да засегне 3-4 милиона души в Южна и Северна Америка, включително милион и половина в Бразилия, предупредиха от Световната здравна организация.

Организаторите на Игрите в Рио, които ще се проведат от 5 до 21 август, успокоиха, че през август в Бразилия е зима, когато климатът е по-благоприятен и има значително по-малко комари. МОК ще обсъди ситуацията със "Зика" на заседание в Лозана на 1-2 февруари./БТА


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS