В страните от Южна Америка се появи отново след доста години опасен вирус. Поредният, който вреди на човешкото общество, но предвид предстоящите Олимпийски игри в Рио трябва да се отчете, че това е една видима заплаха.

Вирусът Зика е открит преди почти 70 години в горите Зика на територията на Уганда. Заболелите от този вирус на десетилетие са били в рамките на 3-4 човека и не е имало епидемиологични размери. През 2007 година на територията на Бразилия плъзва епидемия обхваланала над милион души, а вирусът напуска пределите на Южна Америка и обхваща 23 страни. През 2016 година инфекцията може да се разпространи до 4 милиона души.

Какви са симптомите? - Главоболие, болки в ставите, гадене, втрисане, вирусът може да се сбърка с настинка или грип. В редки случаи се появява обрив по лицето и тялото. Може въобще да няма и симптоми. Инкубационният период е до две години.

Инфекцията се разпространява чрез ухапване от египетски комар. Сред застрашените групи са бременнните жени, както и жените планиращи бременност. В страните от Южна Америка призовават семействата да се въздържат от зачеване в рамките на половин година, а в Салвадор дори до 2018 година.

Децата, чиято майка е заразена с вируса Зика, могат да се родят с микроцефалия - с по-малка глава от обичайното, съответно с по-малък мозък, което може да доведе в последствие до нарушено зрение, слух, умствена и физическа изостаналост. Само в Бразилия до октовмри миналата година са регистрирани 4 000 случая на микроцефалия. Властите в Бразилия запазват необходимото спокойствие. Вирусът е открит и в проби от слюнка и урина, а може да се разпространи и по полов път.

Как да се защити човек от този вирус? - Все още няма открито противодействие на вируса, а санитарните служби в Бразилия се грижат за унищожаването на преносителите на заразата - комарите. Средства за предпазване са различни репеленти и комарници.

Част от спортните федерации вече са обсъждали този проблем като сред тях са тези на Австралия и Нова Зеландия.

Председателят на националния олимпийски комитет на Кения вече коментира, че има вероятност състезателите на страната да не участват в Игрите.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS