Ансамбълът на България по художествена гимнастика няма да вземе участие на следващата Световна купа в Пезаро, разкри лични председателят на федерацията Илиана Раева. Безапелационните шампионки в многобоя на Световната купа в София, няма да очароват с великолепната си игра и в Италия по предложение именно на Раева и при абсолютното съгласие на треньора им Весела Димитрова.

Илиана Раева: Много, брутално силни сме

Златни и прекрасни! Ансамбълът ни без конкуренция в многобоя

Причината е, че грациите ни се нуждаят от почивка след напрегната им програма. Освен това, Елена Бинева и Лаура Траатс имат травми. Както е известно, глезенът на Бинева поддаде по време на подиум-тренировката в четвъртък (29 март), а Траатс получи оток под коляното малко преди страхотното изиграване на композицията на пет обръча по време на квалификацията в петък (30 март).

Световната купа в Пезаро (Италия) ще се проведе от 13 до 15 април. Очаква се там да е завръщането на Невяна Владинова, която пропуска надпреварата в столицата, тъй като все още се възстановява от травма.

„Допуснахме грешки и в двата дни, сериозни грешки, имаше и неточности, но оценките говорят сами за себе си какво представляват нашите композиции. С динамика, която излиза извън мащаб, трудност, енергия, сила, които малко отбори биха си позволили. Да не кажа може би никой няма да си позволи“, коментира Раева, която продължи:

„Разбира се, това изисква една много сериозна подготовка и това, че получихме много сериозни контузии вчера и онзи ден, говори, че момичетата ще трябва да се възстановят. По мое предложени и при абсолютното съгласие на Весела Димитрова те няма да пътуват а Пезаро, за да може да ги възстановим. Три от момичетата имат травми, сериозните травми, недотам страшни, че да не могат да участват, са на Елена и Лаура Траатс, която вчера буквално десет минути преди съчетанието им получи огромен оток под коляното. Игра по този начин. Това е добре анализирано. Това, което искаме за тях е една много добра почивка, възстановяване и подготовка за Европейските и за една от оставащите Световни купи“, разкри ръководителят на Федерацията.