Девойките от националния отбор на България по Естетическа групова гимнастика останаха на косъм от бронзовите медали на втория етап от Световната купа в австрийския град Грац.

Момичетата, родени 2002 – 2004 г., се вклиниха в челото на надпреварата Чалъндж къп II сред водещите сили в този красив спорт Русия и Финландия и заеха четвъртото място след двата състезателни дни през уикенда от участвалите 22 отбора.

Грациите ни с треньори Елена Дукова, Кристина Ташева и Станислава Алексиева и в състав Сияна Табакова, Карина Нейкова, Виктория Берова,Христиана Ковачева, Михаела Лилкина, Мирияна Чолакова, Екатерина Лобачова и Добромира Ставрева /7 момичета от Академик и едно от Левски Илиана/ играха вдъхновено и в двата дни и с оценки 18.200 и 18.250 т. и сбор 36.450 т. останаха на едва 50 хилядни от подиума. Шампион стана руският тим Виктория с 38.150, пред финландките от Минетит Джуниър 36.950 и още един руски отбор – Виктория Стрела 36.500.

Заедно с българките на четвъртата позиция са европейските шампионки от миналата година ОВО Джуниър тийм /Фин/.

При жените първи станаха рускините от Мадона с 38.500, пред Минетит /Фин/ 38.050 и Експресия /Рус/ с 37.800. В тази възрастова група нашият национален отбор не взе участие, поради контузия на една от състезателките.

И двете ни национални формации обаче са предвидени за участие на най-големия форум в този спорт – Световното първенство в Будапеща между 8 и 10 юни.

Естетическата групова гимнастика е сроден с художествената гимнастика спорт. Основната разлика тук е, че играят само ансамбли без уреди, като се залага на играта с тяло, а са включени и някои акробатични елементи.

За разлика от основните си конкурентки от Русия и Финландия /родина заедно с Естония на този спорт/, които целогодишно практикуват само Естетическа групова гимнастика, в България отборите са съставени от грации от художествената гимнастика, които в 2-3 месеца от годината тренират паралелно и двата красиви спорта.