Българската федерация по естетическа групова гимнастика работи без бюджет в последните три години. Това обяви на пресконференция президентът на централата Мариета Дукова.

През октомври тази година София беше домакин на Европейското първенство по естетическа гимнастика, Световната купа и турнира "Чалъндж", а през 2018 година в България ще се проведе Световно първенство в този спорт. Надпреварата ще бъде от 6 до 10 юни, но все още не е ясно в кой град ще се състои. "2018 година ще бъде третата година, в която не само не получаваме бюджет, но и нямаме право да кандидатстваме за такъв. Вече дори не правим опит да търсим причините защо това е така. Нямаме никакво финансиране. Затова отборите се сформираха през юли", коментира Мариета Дукова. Тя разкри, че са получили 15 хиляди лева финансиране от ММС за домакинството на Европейското първенство.

От тях 10 хиляди са били за таксата към Международната федерация, а с останалите 5 хиляди е платено за наема на зала "Арена Армеец", който общо е бил 30 хиляди лева. От българската федерация търсят спонсор. Липсата на финансиране е попречило на българските отбори да участват в стартове от Световната купа през тази година. Националният тим при жените се класира на пето място на Европейското първенство в София, а девойките завършиха на четвърта позиция. Тези престижни класирания са постигнати от отбори, които са били сформирани три месеца преди шампионата на Европа. "Децата се класираха на четвърто място без подготовка. Трябва да имат повече състезания, за да се обиграват. Надявам се догодина да могат да участват на турнири извън България", каза Кристина Ташева, която заедно с Елена Дукова е треньор на национален отбор девойки.

"Момичетата се стараха за минимално време да се подготвят. Те дадоха заявка, че догодина могат да се борят за призовите места", добави Дукова. В последните години отборите от Русия и Финландия доминират в този спорт. "Преди 2016 година не беше така, защото България беше сред медалистите. Но тук не признават този спорт за нищо сериозно и така самочувствието ни пада. Рускините са много силни не само с играта си, но и в съдийския апарат. Финландките не отстъпват, защото те са създали този спорт", коментира още Елена Дукова, която е съдия и член на Международната федерация./БТА