Българската боксьорка Мелек Закифова спечели европейската титла в категория до 46 килограма при момичетата (до 16 г.) от първенството в София.  

Възпитаничката на Спортното училище в Русе изигра перфектен финал срещу рускинята Алена Левина и не остани никакви колебания у съдиите - 5:0 (29:28, 29:28, 30:27, 30:27, 30:27). Това е първа и единствена титла за България в тази възрастова група от шампионата, която се добавя към бронза на Велислава Чакърова при 75-килограмовите.

При девойките нашите приключиха с 2 титли и 1 сребърен медал. За Мелек отличието при момичетата е второ в кариерата и след бронза от шампионата в Турция през миналата година. "Много съм щастлива. Това беше най-лесният ми мач на първенството. Дори не бях притеснена, въпреки че не познавах съперничката добре, не съм играла с нито една от тях преди", заяви след успеха си Мелек Закифова.

"Мелек игра със сърце, но и с разум в този мач. Не тръгна само да се бие, а мислеше на ринга, правеше крачка назад, въобще слушаше какво и се говори и направи много добър мач", заяви и старши треньорът на националния ни тим Петър Лесов. Мелек получи специален подарък от световната и европейска шампионка Станимира Петрова, която и бе обещала, че при титла ще и подари верижка с боксова ръкавица.