В Многофункционалната зала на НСА се проведе заключително събитие по проект „Европейски ден на интегрираните спортове“. Целта на международния проект е да се популяризира моделът на съвместно спортуване между хората с увреждания и хората без увреждания. Всеки участник в него има възможност да пробва различни нови спортове и да разкрие за себе си нови възможности.

В Многофункционалната зала на НСА се събраха участници от всички етапи на проекта, студенти на Академията и хора с увреждания от различни спортни клубове, както и деца от столичното училище „Дрита“.

В програмата на събитието бяха включени спортовете аеробика, баскин (интегриран баскетбол който бе представен за първи път в България), футбол, флорбол(вид хокей в зала), карате, тенис на маса, йогатес и една от най-новите дисциплини за хора с увреждания – парабокс (също демонстриран за първи път у нас).

Старт на спортния празник даде зам.-ректорът по научната, проектната и международна дейност на НСА проф. Даниела Дашева. Тя разказа за участието на българския отбор в основното събитие на проекта „Европейски ден на интегрираните спортове“, което се проведе на 23 май т.г. в 12 италиански града и с участието на 16 организации от 12 държави в Италия и изрази голямата си надежда, интегрираните спортове да станат честа практика и в България.

След загрявката си с аеробика, участниците започнаха състезания по тенис на маса, баскин и флорбол, а в почивката на турнирите беше направена демонстрация по парабокс. Програмата продължи с демонстрации на техники по карате и футболен двубой, а накрая организаторите бяха отделили време и за йогатес (спорт, комбиниращ йога и пилатес), както и демонстрация на аурикулотерапия – терапия на енергийни точки на ухото.

За няколко часа всички, които взеха участие в спортното събитие, без ограничение на възраст и възможности спортуваха и се забавляваха заедно, с което бе показана една от основните идеи на спорта като явление – да обединява хората.

Проектът „Европейски ден на интегрираните спортове“ – 23 май се провежда със финансирането на европейската програма Erasmus+.