Председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева коментира оттеглената заявка за участие на Световната купа в София на ансамбъла на Германия. Както е известно, наставник на Бундестима е българската легенда Нешка Робева, а Раева обясни лаконично по темата, че Робева знае кога да пусне отбора си да се състезава и кога – не.

Домакин на Световната купа за поредна година ще бъде „Арена Армеец“. Официалното откриване на надпреварата е на 30 март, като ще продължи до 1 април. В петък и събота са квалификациите, а финалите са в неделя.

„Гимнастичките са наясно, че ако много говорим в залата, те виждат реалната ситуация и е естествено да имат апетит към златните медали. Имат възможност. Много е сложна гимнастиката, която правим, но ни трябва още малко работа и време“, започна Илиана Раева.

Запитана какви са настроенията в отбора ни преди Световната купа у нас, бившата гимнастичка сподели: „Грациите ни много обичат Световната купа у нас. В приповдигнато настроение са. Аз ви каня на тренировка да видите каква е атмосферата. В залата е като на състезание. Всяка е страшно заредена и иска да покаже най-добрия вид на композицията. Дано успеем. Много се вълнуват за участието си в София. Всички сме с нови композиции, няма по-хубаво място да си ги покажеш - пред нашата уникална публика. Само Испания ни съперничи по отношение на феновете и тяхната емоцията и компетентността. С огромно нетърпение се чака състезанието“.

„В по-голяма степен, да, имаме преимущество, че първото състезание от висок ранг след Световното в Пезаро е у нас. Тук обаче идва работата на треньорите и нашата – да овладеем този адреналин и това вълнение. Някои от грациите са все още млади. Изключая Неви и Катрин, които са с повече опит, дори ансамбълът са все млади момичета и понякога емоциите бушуват силно и се налага сериозно да приземяваме и успокояваме“.

„Много добри са възможностите на треньорите, те дадоха най-доброто на всяка една от гимнастичките. Момичетата са с много голям потенциал и растат всеки ден. Това, което виждате, няма да е финалът на развитието им. Догодина мисля, че ще сме по-силни и конкуренцията ще е още по-голяма. Дължи се на треньорите, на таланта и възможностите им. При девойките има невероятна конкуренция. Догодина те влизат при жените и отсега мисля и разговарям с Бранимира Маркова как ще се правят селекциите, защото ще се получи много голям национален отбор с много изравнени възможности“, добави едно от „златните момичета“.

Илиана Раева коментира и оттеглената заявка за участие на Световната купа в София на ансамбъла на Германия, където наставник е Нешка Робева.

„Разбрах, че ансамбълът на Германия няма да участва на Световната купа в България, като го прочетох. Това не е наш проблем. Нешка Робева знае кога да си пусне отбора си и кога не. Така е преценила. Тя обясни, че не са подготвени, за да участва тимът добре. Изчаква да напреднат в подготовката и ще го пусне там, където смята, че ще е по-добре. Нас това не ни вълнува и не го коментираме. За нас вълнуващото е, че ансамблите, които са ни пряка конкуренция, всички идват и бъдете сигурни, че идват много амбицирани в България. Русия много обича България, много уважава публиката и съм сигурна, че са взели мерки да се представят както трябва“.

„Русия много уважава турнира ни и единствено миналата година не бяха с титулярния състав, защото имаха контузени. Сега идват с първия си тим, както винаги са го правили“, поясни председателят на Федерацията ни.

„Най-добри са съчетанията ни в света. От композициите, които се пускат в интернет от тренировки, по чуждите форуми, от Гран При в Москва, коментарите са повече от отлични. Само хвалебствия за ансамбъла ни има, че нямат конкуренция, че са най-силният ансамбъл с най-силните композиции. Много силни коментари има и за самите състезателки как играят. Съдиите са в истински и неподправен възторг. Разказват ни, че всички са прегръщали много истински и спонтанно, включително и руските ни колеги, Филипа Филипова на съдийската маса за това, което е ансамбълът ни. Те са атрактивни и дай Боже да играят без грешка“, коментира за финал Раева.

Зрителският интерес към Световната купа в София в солиден. Билетите за квалификациите са с цена 15 и 20 лева, а за финалите – 20 и 25 лева.

Раева: Ансамбълът ни е с най-силните композиции

Елитът в художествената гимнастика у нас за Световно преди Световното 

Гигова: Отзивите за нашите гимнастички са чудесни

Има евентуалан дата за завръщането на Владинова