Световно преди Световното, така може да определим предстоящата Световна купа по художествена гимнастика, която ще се проведе от 30 март до 1 април в „Арена Армеец“ в София.

Световният елит в спорта идва у нас, за да направи и генерална репетиция преди шампионата на планетата през септември. Рекорден брой участници ще спорят за отличията. 54 гимнастички от 34 държави ще се конкурират в столицата ни, като България в отсъствието на контузената Невяна Владинова, ще бъде представена от Катрин Тасева и Боряна Калейн. Идеята е капитанът на индивидуалното ни, който лекува травма в глезена, да се включи на Световната купа в Пезаро.  

Една от големите сили в грациозния спорт – Русия – пристига с „тежката артилерия“ – сестрите Дина и Арина Аверини, Беларус ще бъде представен от Алина Харнаско и Катерина Халкина, за Украйна ще играят Влада Николченко и Олена Дятченко, а Израел ще бъде в състав Линой Ашрам и Никол Воронков. Кахо Минагава и Сумире Кита ще бъдат гимнастичките на Япония. Италия ще бъде представена само от Милена Балдасари, тъй като в последния момент, вероятно поради контузия отпадна Александра Аджурджукулезе.

В отборната надпревара конкуренция на „златната“ ни петорка – Симона Дянкова, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Теодора Александрова – ще бъдат ансамблите на Русия, Италия, Украйна, Япония, Испания, Корея и Израел.

Главен съдия на Световната купа, която е първата от четирите World Cup и се явява и квалификация за Олимпийските игри, ще бъде Мария Петрова. На турнира ще арбитърстваоще Даниела Велчева и Филипа Филипова.  

За втора поредна година отново ще бъде излъчена Кралица на Световната купа, която ще бъде избрана от акредитираните представители на медиите. В миналогодишното издание Невяна Владинова бе окичена с бляскавата корона.

Официално откриване на турнира е на 30 април от 16.30 часа, като лично ще присъства министърът на спорта Красен Кралев. Интересът към състезанито, което е част от „София - Европейска столица на спорта 2018“, е огромен. Продажбата на билети върви повече от добре. Цените за квалификациите в петък и събота са по 15 и 20 лева, а за финалите в неделя по 20 и 25 лева.

Раева: Ансамбълът ни е с най-силните композиции

Гигова: Отзивите за нашите гимнастички са чудесни

Раева: Нешка знае кога да пусне отбора си, Русия много уважава турнира ни

Има евентуалан дата за завръщането на Владинова