Рекорден брой участнички – 56 грации от 34 страни, ще си оспорват отличията на Световната купа по художествена гимнастика, която ще се проведе в столичната зала „Арена армеец“ от 30 март до 1 април. Сред индивидуалистките няма да бъде възстановяващата се от контузия Невяна Владинова, а ще бъдем представени от Катрин Тасева и Боряна Калейн. Ще участват и най-добрите 18 ансамбъла, сред които нашите са едни от големите фаворитки за златото.

В тази връзка от Българската федерацията по художествена гимнастика дадоха специална пресконференция, посветена на предстоящото събитие. В Пресклуб България гостуваха председателят на БФХГ Илиана Раева, генералният секретар на федерацията Росина Атанасова и членът на Техническия комитет към ФИГ Мария Гигова.

Елитът в художествената гимнастика идва у нас за Световно преди Световното

Важно уточнение за феновете преди Световната купа в София

Гигова: Отзивите за нашите гимнастички са чудесни

Ето какви са очакванията на Илиана Раева за Световната купа.

„Това ще бъде Световната купа, която ще събере рекорден брой участници, откакто я организираме в София. Всички основни конкурентни ще бъдат тук, защото искат да направят генерална репетиция преди Световното първенство пак в София през есента. Организацията ни както винаги ще бъде на най-високо ниво.“

„Добра новина е съпътстващият Международен турнир във вторник и сряда, за който входът е свободен. В него ще се включат около 90 гимнастички. Очертава се също така силно състезание, като ще участват всички нашите националки без Тасева и Калейн, които са предвидени за Световната купа. Невяна Владинова на тренировките вече лети, защото конкуренцията я подтиква да се подготви по най-добрия начин. Предвидили сме я за участие на Световната купа в Пезаро, Италия. Бранимира Маркова повика освен това силно представилата се на „Жулиета Шишманова“ Ася Иванова сред жените, а Силвия Стойнева – девойките Ева Брезалиева и Никол Атанасова като четвърти наш отбор. Догодина за пръв път през юни в Москва ще има Световно първенство за девойки и на него имат право да участват наборите 2004 и 2005, така че трябва да видим как ще приемат децата.

„Нашите момичета в индивидуалното са с много конкурентни съчетания. Ако те си ги представят в пълния блясък, ще се борят за златните медали. Момичетата ни се намират в много добра форма, но винаги има какво още да се желае. Съчетанията са съобразени с новия правилник, който изисква невероятно творчество и е комплекс от специфични таланти – гъвкавост, техника с уредите, музикалност и артистичност.“

„Ансамбълът ни притежава най-силните композиции в света. Играе ги с лекота, макар че имат ужасяваща трудност. След Гран При в Москва, виждайки нашия ансамбъл, една от съдийките е казала: „Боже, как ще оценяваме българския ансамбъл“, предвид многото трудности в композициите. Но трябва да се играе без грешки. Конкурентите ни също са много силни. Предвид отворена оценка за трудност, например рускините имат заложена трудност около 13.600. Италианките и украинките също са много добри“, сподели председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева.