Най-голямата надеж­да на България за медал на Световното първен­ство по лека атлетика в Доха - Мирела Демире­ва, ще стартира по­следна на финала в скока на височина днес. Бит­ката за отличията за­почва в 20:30 часа, пише "Тема Спорт".

Спор­тист №1 за 2016 г. беше отредено да започне своите първи опити 12-а, колкото са и участ­ничките в сектора. Та­ка тя ще има възмож­ността внимателно да прецени условията на стадиона и реално да провери какво е състоя­нието на всички оста­нали 11 атлетки във фи­нала.

Мирела обяви навръх 30-ия си рожден ден, който отпразнува в съ­бота, че единствената цел пред нея в Доха е световната титла. До момента Демирева няма златен медал от голямо първенство. Българката спечели сребро през 2016-а на Олимпиадата в Рио, като се нареди втора и на европейските шампионати в Амстердам същата година, както и в Берлин през 2018-а.

Най-доб­рото ѝ класиране на първенство на планета­та е седмото място в Лондон през 2017-а, ко­гато не се представи на очакваното ниво и запи­са скромен резултат от 192 сантиметра. Тогава обаче Демирева бе из­мъчвана от травма, която не ѝ позволи да постигне нещо повече.

Днес за седмото си участие на световно първенство на старт ще застане Ивет Лалова. 35-годишната со­фиянка ще бяга във втора серия на половин обиколка, която започва от 17:14 часа.

Тя се отка­за от спринта на 100 ме­тра, за да съхрани сили за по-дългата дистанция, на която има и по-големи шансове за влиза­не във финал и евентуал­но спечелване на медал. Българката е на 13-о мя­сто в ранглистата за сезона с 22.45 секунди. Досега най-доброто класи­ране на Ивет на светов­но е от 2015-а, когато зае седма позиция имен­но на 200 метра.