Министърът на младежта и спорта Красен Кралев посети тренировката на националния отбор по джудо в спортен комплекс „Диана“.

Спортният шеф подари на всички състезатели трибагреници, които да развеят на предстоящото европейско първенство за кадети до 18 години, на което България ще е домакин от 3 до 5 юли в „Арена Армеец“ – София.

„Не искам да прекъсвам вашата тренировка. Пожелавам ви успех. Очертава се, че на това европейско първенство конкуренцията ще е много голяма. Надявам се пред собствена публика да имате кураж и сили за едно успешно представяне. Дано тук сред вас да са бъдещите ни шампиони за Игрите през 2020 година. Знам, че много сериозно се готвите, говорих с ръководството на федерацията и с треньорите, дано да имате късмет, да сте живи и здрави и да няма контузии. Всичко е пред вас, победите и живота са пред вас, а аз ви стискам палци и ви обещавам, че ще дойда да ви гледам на състезанието“, каза министърът на младите таланти.

„За нас е изключително приятна изненада, че в последните 20 години, поне откакто аз съм на тази позиция във федерацията, за пръв път спортен министър идва на крак на наша тренировка, за да може да засвидетелства своята подкрепа и стимул към младите състезатели преди големия спортен форум, който им предстои следващата седмица. За първи път през последните години Министерството на спорта с решение на министър Кралев подпомага и финансира, няколко месеца преди проявата, европейското първенство, за да можем ние да изпълним задълженията си, съгласно изискванията на Европейския съюз по джудо. Това за нас е изключителен жест, каза генералният секретар на БФ Джудо Асен Коруджиев. Той подари на Красен Кралев специално изработен сувенир - лъвче в кимоно – символ на българския дух за победа, а вицепрезидентът на родната федерация Димитър Тановски му връчи благодарствен плакет.

За четвърти път Европейският съюз по джудо гласува доверие на България да организира еврошампионат на високо ниво. На първенството ще присъстват над 500 състезатели от 45 страни, 24 международни съдии и около 80 треньори. 29 представители на Европейския съюз по джудо начело с президента Сергей Соловейчик ще оценяват организацията ни. Нашата страна ще бъде представена от 19 състезатели и пет треньори.

източник: ММС- Пресцентър

По-рано през деня спортният министър отличи с почетни плакети самбистките Калина Стефанова и Магдалена Върбанова за завоюваните медали на Първите европейски игри в Баку. Калина Стефанова зарадва България със сребърно отличие в категория до 60 кг, а Магдалена Върбанова с бронзов медал при 52-килограмовите. Двете момичета бяха посрещнати в кабинета на министъра заедно с председателя на родната федерация по самбо доц. д-р Румен Стоилов и треньора на националния отбор за жени Васил Соколов.

„Благодаря ви, знаете, че всеки медал ни е важен, защото е извоюван при голяма конкуренция, зад всяко отличие стои много труд, затова трябва да му се радваме“, каза Красен Кралев. Председателят на федерацията запозна министъра, че очакват през новата сесия на МОК самбото да бъде признато като олимпийски спорт и да бъде включено в Игрите през 2020 година.

На срещата беше обсъдено и некоректното и пристрастно съдийство на Европейските игри в Баку. Доц. д-р Румен Стоилов беше категоричен, че заради мача в спора за бронза в категория 74 кг на Мартин Иванов срещу грузинеца Кака Мамулашвили и отказаната от рефера Леонид Медведев контестация, родната централа ще се жалва в Изпълкома на Международната федерация, а ако и там жалбата не бъде уважена, ще бъде сезиран Международният спортен арбитраж в Лозана.

Кралев прие самбистите

източник: ММС- Пресцентър