Едногодишното управление в областта на младежта и спорта е  повече от успешно, заяви министърът на спорта Мариана Георгиева.

"В областта на спорта са реализирани знакови политики, които са работещи и европейски полезни. Спортистите, треньорите,  федерациите,    общините и гражданите са спокойни, което е  основание да се определи като повече от успешно едногодишното  управление в областта на младежта и спорта на кабинета  "Орешарски".

Нашата политика е в името на спорта - градивна,  модерна, европейска, прогресираща. Контрастът е категоричен и  неоспорим. Всички отговорности, които могат да се изпълнят в  рамките на календарната година, са факт и занапред ще работим  така", заяви министър Мариана Георгиева на пресконференция за  резултатите от едногодишното управление, на която тя начерта и  бъдещите си цели и приоритети.

 Кабинетът "Орешарски" инвестира над 70 милиона лева в  спортна инфраструктура за една година управление на фона на общо 10 милиона за миналите четири години при предишното управление, отчете спортният министър. Направени са ключови стъпки като  инвестиционния размер на средства, финансирането на спортната  подготовка, приложени са европейски стандарти по отношение на  спортиста, неговата подготовка и базата. 20 милиона лева са  инвестициите за спортни обекти и съоръжения за развитието на  масовия спорт. По това Постановление 19 се финансират над 100  обекта, над 50 от които са училищни салони.

 За първи път е въведена категоризация на спортовете, чрез  която са определени 3 категории. По този начин са постигнати  европейски стандарти и по-правомерно финансиране на спортовете.  Налице е увеличаване на финансирането на спортната подготовка с  320%. С 1% са увеличени средствата за спорт от постъпленията  на Българския спортен тотализатор - от 17 на 18 процента. "При предишното управление спортистите в индивидуалните  спортове са били финансирани за 70 - 80 дни подготовка с общо  7000 лева, сега се финансират 220 дни подготовка със 17 600  лева. Но няма да спра дотук. 220 дни няма да е моят предел.  

Желанието ми е да се финансира целогодишна подготовка и ще го  направя", заяви проф. Георгиева. Спортният министър отчете, че се ремонтират двете държавни  спортни училища в Плевен и Пловдив със средства в размер на 3  600 000 милиона лева. Ремонтът там ще приключи в първата седмица на юли. За първи път на европейски принцип е създадена нова програма за директно финансиране на спортните клубове. Целта е парите от ММС да стигат бързо, директно и предимно за спорт в клубовете,  като финансирането се осъществява на два, а не на четири транша.

По думите на министър Георгиева, към днешна дата клубовете са в по-благоприятна позиция с оглед на получените средства в  сравнение с минали години. ММС упражнява контрол върху  изразходването на средствата чрез проверки на лагер-сборовете за подготовка на състезателите.  За първи път е създаден Съвет за научноизследователска и  приложна дейност, чиято цел е да контролира и координира  изграждането и изпълнението на научното обезпечаване на  многогодишната спортна подготовка, включваща широката основа -  от детско-юношеския до елитния спорт.

 По отношение на законодателните инициативи е направено  изменение и допълнение на Закона за физическото възпитание и  спорта, с което държавата вече може да финансира ремонта и  реконструкцията на спортни обекти - общинска собственост.  Създадена е отделна Наредба за финансиране на спортни обекти и  съоръжения.  За оптимизиране работата на спортните федерации е направена  промяна на Закона за обществените поръчки, какъвто ангажимент  министър Георгиева пое при встъпването си в длъжност.

Георгиева каза още, че е разработена Наредба за провеждане  на извънучилищната тренировъчна и състезателна дейност и е  оптимизирана Наредбата за спортно-педагогическите кадри.  Изготвена е Концепция за насърчаване развитието на масовия  спорт, която има претенцията да бъде програмен документ за  създаване на по-отчетлива структура на масовия спорт. Работна група, в която ММС има по право и задължение водеща  роля, изготвя нова Учебна програма за физическо възпитание и  спорт. Министерството е в готовност да пристъпи към създаване на методическо пособие за учителите по физическо възпитание и то  още преди началото на новата учебна година, за да бъде то  работещо.

Спортният министър каза също, че е оптимизирана работата в  двете дружества "Академик" и Национална спортна база, което е  довело до увеличаване на приходите в сравнение с минали години.  Реализирани са ремонти на някои обекти, сред които зала  "Фестивална", зала "Раковски", покрива на базата на Белмекен.

 В момента тече процедура за ремонта на Зимния дворец на  спорта, където през активния сезон над 3000 деца дневно са били  на ледената пързалка при намалена цена на билетите. В "Арена Армеец" са намалени параметрите на ценообразуване  на наемите за спортни събития и са увеличени параметрите на  наемите за друг вид мероприятия. От страна на ММС са заведени искови молби за повече от 1  милион лева за неотчетени средства по инвестиционната програма  на предишното правителство и несъбрани наеми от спортни бази./БТА