Спортният министър проф. Мариана Георгиева ще участва в започващото в понеделник, 25 ноември, в Брюксел заседание на министрите на младежта, спорта и образованието на страните-членки на Европейския съюз.

Темите, по които ще се водят дискусии, са насърчаването на укрепващата здравето физическа активност в различните сектори и приносът на спорта за икономиката на ЕС и по-специално за справяне с младежката безработица и социалното приобщаване на младите хора.

„Това мое първо участие в качеството ми на спортен министър в Съвета ще допринесе за по-добрата синхронизация на националната ни спортна политика с тази на европейските ни партньори. Това, че една от дискусиите ще бъде приносът на спорта за икономиката на Европейския съюз, е показател за движещата сила и роля на тази сфера от нашия живот. Много е важно да се търси и стимулира икономическият ефект от дадено спортно събитие – домакинство на голям шампионат, спортен конгрес или мероприятие под егидата на МОК. Търсенето на дивиденти от едно спортно домакинство на дадена федерация улеснява финансовата политика на спортното министерство,” заяви проф. Георгиева.

Другата важна част в дискусиите на тема „Спорт” е насърчаване на физическата активност у хората. Спортът винаги е бил, е и ще бъде превенция срещу болестите, тютюнопушенето и особено обездвижването на младото поколение.