Спортният министър проф. Мариана Георгиева участва в днешната дискусия на форума „Мир и спорт”, който се провежда в Монако, на тема „Спортът като средство за разбирателство и мост между хората”.

Във форума участват спортни министри от Европа, Азия, Африка и Латинска Америка. Дискусиите се водят в няколко паралелни направления, като представителите на МОК, на национални олимпийски комитети, неправителствени организации и спортни сдружения споделят своя опит, как спортът може да служи и е инструмент за намаляване на различията между хората, инструмент за здравеопазването на човечеството.

Министър Георгиева посети и Алеята на световните футболни величия, като остана очарована от плочата с отпечатъците на един от най-знаменитите българи Христо Стоичков: „За мен е особено удоволствие да видя в тази Алея името на един от най-достойните българи – нашия Христо Стоичков. Неговото „присъствие” тук, редом с такива знаменитости като Раймонд Копа, Алфредо Ди Стефано, Зинедин Зидан, Дино Дзоф /неговите отпечатъци са от ръцете/ и други световни футболни величия, ме направи тук, на лазурния бряг, горда, че съм българка”, заяви министър Георгиева.

Пленарните заседания продължават утре /днес/ с изказвания и дискусии. Министър Георгиева ще направи експозе за приноса на България за използването на спорта като инструмент за разбирателство и взаимопомощ между хората.