Мелек Закифова донесе петия медал за България от Европейското първенство по бокс за момичета (16 г.) и девойки (18 г.), което се провежда в столичната зала „София“.

При дебютния си мач в турнира тя спечели убедително срещу украинката Христина Лакичук в категория до 46 кг при момичетата. През цялата среща българката бе тази, която водеше боя, налиташе като оса и нанасяше точки удари в тялото и главата на по-високата си съперничка. След последния гонг съдиите бяха единодушни – 5:0 гласа (30:27, 29:28, 29:28, 30:27, 29:28) в полза на младата русенка.

Така тя се класира за полуфиналите, с което си осигури най-малко бронз, какъвто има и от минагодишното първенство в Турция. Съперничка на Мелек в спора за финала в събота ще бъде ирландката Ив Киара Брайън, която спечели също с 5:0 срещу Лидиа Моностори от Унгария. 

Отличието на Мелек е пето за българските боксьорки на европейското и второ при момичетата. Велислава Чакърова има също гарантиран бронз в кат. до 75 кг, след като по силата на жребия ще боксира направо на полуфинал срещу Дзяна Новикава от Беларус. 

При девойките пък имаме три медала, спечелени от Еми-Мари Тодорова (48 кг), Горяна Стоева (51) и Аслъхан Мехмедова (64), които ще играят на полуфиналите довечера от 18 ч. 
България запазва бройката на медалите, спечелени на предишното европейсто в Турция през 2016 г., когато имахме 1 златен (Еми-Мари Тодорова), 1 сребърен (Горяна Стоева) и 3 бронзови отличия (Мелис Йонузова, Мелек Закифова и Розалия Пайчева).