И двете ни представителки при момичетата днес на европейското първенство по бокс в зала „София“ – Йонона Йорданова (52 кг) и Ева Порумова (54), загубиха своите срещи и отпаднаха от битката. 

Възпитаничките на старши треньора Петър Лесов обаче играха мъжки, раздадоха се на ринга и бяха равностойни съпернички на своите сериозни опонентки. И за двете това беше бойно кръщение на международния ринг, от което излязоха с достойнство, пишат от Пресслужбата на родната федерация по бокс.

Йонона загуби от украинката Снижана Маудза с 1:4съдийски гласа в доста равностоен мач, в който и двете не се пестяха на удари. Ева пък падна със същия резултат от Яна Мешчерина от Русия, в мач, в който според Лесов, българката е спечелила.

„Аз съм доволен и от двете. Играха много сърцато, смело и доказаха, че има хляб в тях. И за двете това бяха първи международни срещи и въпреки притеснението им от този факт, се справиха добре. Личеше си, че им липсва опит, но като цяло се справиха“, заяви олимпийският ни шампион от Москва 80. 

Така от 6-те ни представителки при момичетата (до 16 г.) оставаха само две, които още не са изиграли първите си срещи.

Бронзовата медалистка от Турция 2016 Мелек Закифова ще направи своя дебют в турнира утре направо на 1/4-финалите в категория до 46 кг. Велислава Чакърова пък си е гарантирала бронза при 75-килограмовите, тъй като от 6-те участнички тя ще боксира направо на полуфинал.

Йонона Йорданова

източник: БФБокс