Досегашният председател на Българската федерация по художествена гимнастика Мария Гигова заяви при избора на ново ръководство на централата, че ще се посвети на семейството си. Въпреки че специалистът се оттегли от поста, даде да се разбере, че с позициите си в международната централа, ще продължи да работи в името на родния спорт.

Мястото на Мария Гигова зае Илиана Раева, която бе избрана с голямо мнозинство на Извънредното Отчетно-изборно събрание на централата.

“Мисля, че тази свобода, която ми се дава ще мога да осъществя всички съкровени мечти. Нека да ги запазя за себе си, по-скоро те са свързани с моето семейство, с работата ми в Международната федерация, мисля, че имам достатъчно поле за изява и достатъчна натовареност”, сподели Мария Гигова.

“Никога не съм казала, че ще се оттегля от художествената гимнастика. Напротив още веднъж казва, че спорта художествена гимнастика за мен е моят живот, защото може да се каже, че близо 45 години аз съм отдала живота си на този спорт. Това за мен е моето голямо семейство и аз съм горда от това, че толкова години съм запазила любовта си към този спорт и толкова години имам обичта на хората – това ми стига.”

“Не съм имала намерение да оставам в новия Управителен съвет. Това не е за момента важно за мен, това ще бъде едно допълнително натоварване и ако не съм в УС това ще бъде по-добре за мен, защото ще мога да се отдам на международната дейност. Има много курсове към ФИГ, утре заминава за Букурещ, после за Москва, декември като делегат на Африканските игри по гимнастика, януари е съдийски курс в България, след това в Италия, февруари съм делегат на Световна купа и други изброява. До февуари имам жестоки ангажименти и ще ми трябват много сили, за да мога да се организирам.”

“Моят мандат трябваше да изтече на 11-ти юни 2014-та година, но при стеклите се обстоятелства, при настоятелното искане на Илиана да започне един нов цикъл в художествената гимнастика, който да бъде синхронизиран с олимпийските игри това нещо се прие от Управителния съвет и това предопредели провеждането на това Общо събрание. Имаше дебати по процедурата, имаше неща, които в нашия устав не са добре премислени, трябваше да бъдат променени и те се промениха. Мисля, че все още Устава се нуждае от промени и малко повече време трябва, за да се осмислят тези промени. Но бъдещето е пред нас, има време и се надявам, че Илиана като нов президент ще може да направи всичко това.”

Запитана, какъв съвет би дала на Илиана Раева, Мария Гигова отговори: “Трябва малко да уталожи емоциите, да бъде по-търпелива, да изслушва повече хората. Тя е по-млада и мисля, че ще успее да го направи, защото ще разбере, че един такъв пост налага действително търпение, такт, дипломатичност във всяко едно отношение, съобразяване с мнението на обществото. Мисля, че тя ще успее. Тя има много интересни идеи.”