Новият председател на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева заяви след избора за шеф на централата, че чувства огромна отговорност и ще направи всичко по силите си, за да оправдае огромните очаквания.

“През цялото време водих една твърде позитивна кампания, доста различна от водените досега. Запознах клубовете, исках те да чуят от мен и да помислят дали аз съм човекът, който ще работи в името на художествената гимнастика. Чух техните мнения, чух техните предложения, някои от тях включих в своята стратегия за развитието на художествената гимнастика”, заяви Раева.

“За мен най-важното нещо е обединението и впрягането на силите на всички, доказали се до момента, онези, които ще бъдат много полезни с опита си, както и път на младите. Много бих искала, това беше моят призив, да се даде път на младостта. Тези, които са доказали и са успели да бъдат до тях, да им помагат. Всички да мислим за развитието на художествената гимнастика. Защото вярвам, че това е един спорт, който е гордостта на нацията. За мен е въпрос на дълг и отговорност да продължим този път – само обединени. Искам приемственост и опитът, заедно с младостта, да вървят напред. Това влиза в цялостната ми стратегия, която ще бъде публикувана. Ще направя един нов начин за информиране на всички, които искат и се занимават с художествена гимнастика. Искам прозрачност, отговорност, контрол, много ясни правила и регламенти.”

“Много неща научих за себе си по време на тази кампания. Това, което разбрах за себе си – защо оцелях от моето поколение, което са едни уникални гимнастички. Оцелях тук в художествената гимнастика, дава ми се шанс да продължа, защото растейки в художествената гимнастика, аз не съм пропуснала най-важните неща, които сега ми помогнаха. Затова оцелях.”

“Много съм щастлива и в същото време съм наясно, че ме чакат много тежки дни. Аз мисля, че имам качествата и възможността да изпълня своята програма. Ще трябва да убеждавам, че това е правилният път, ако някой ме убеди, че има и друг начин, мой дълг е аз да го приема, осъзная и да го направя в името на художествената гимнастика.”

“Никой не може да ми отнеме възможността да бъда в залата, въпреки че тук се гласува едно решение, което ограничава дейността на председателя на федерацията. На първо време ще бъда много време зад бюро, което не значи, че през седмицата няма да бъда при момичетата и треньорите. Но в началото ми предстои много тежка административна работа – синхрон и начало на работата на комисиите. Но съм оптимист, има воля и желание. Хората имат огромна надежда в мое лице и ще направя всичко възможно да не ги разочаровам.”

“Мария Петрова ще бъде заместник председател. Аз ще съм председател и всички останали ще имат длъжностни характеристики. Ще изслушвам, ще се вслушвам, ще анализирам повече, преди да взимам решение. Повече глави мислят по-добре. Видях страшно млади и талантливи хора, обикаляйки България и мисля, че ще бъдат много полезни. Няма да съм председател, който ще угажда на всички, за да има голяма подкрепа. Там, където имам отпор, а вярвам, че съм взела правилното решение, ще воювам докрай. Ще бъда безкомпромисна към нещата, които не са в полза на гимнастиката.”

“Моето мнение е, че индивидуалните треньори трябва много сериозно да работят със състезателките си, но ще има един много сериозен регламент, на който те трябва да отговарят и много сериозен контрол. Имам много сериозна програма по отношение на масовия спорт, както и на националните отбори. Искам да има нова длъжност – генерален мениджър, с изключително обширни функции, който ще бъде специалист, извън художествената гимнастика.”

“Много е важен новият стил на работа, новата визия. Ще бъда безкомпромисна към екипа си и моята администрация. Ще има много ясни правила, по които ще се работи в тази федерация. Все пак аз трябва да поема длъжността от г-жа Гигова. В нашата комуникация с вас, няма да има проблем. Няма да искам финансова ревизия. В момента Министерството на финансите прави независим одит на всички федерации, за мен той ще бъде достатъчен.”

“Аз заявих ясно, че единственото, което ще ме интересува е развитието на художествената гимнастика и правилният път. За мен обаче също толкова важна е и подкрепата на клубовете. Както благодаря на Нешка и Мария Гигова, така благодаря и на всички тези клубове. Тези хора имат огромни очаквания към мен. Задачата ми е тежка.”

“Най-бързо трябва да се направят контролните за националните отбори, както сме ги правили. Ние не сме спирали да работим. Ще има тестове за всички гарнитури. Аз имам единна програма за националните отбори. Драстични промени по отношение на вътрешния календар. Очаквайте много сериозни промени – национални отбори и клубен спорт. И много интересни начинания по отношение на масовия спорт”, завърши Илиана Раева.