Генералният секретар на Българската федерация по спортна акробатика Николина Христова предрече много оспорвано състезание за българските представители в този спорт на Световната купа.

Състезанието ще се проведе едновременно със Световната купа по спортна гимнастика. Общата надпревара ще се състои от 7 до 9 май в Двореца на културата и спорта във Варна.

Николина Христова е сред основните организатори на състезанието, което бе под опасността да не се проведе заради продължаващия и в момента ремонт на залата в морската столица.

„На Световната купа по акробатика България ще бъде представена от два спортни вида – смесени двойки и четворки мъже. От цялото състезание, поне според мен, най-оспорвано ще бъде при смесените двойки. Това ще бъде така, защото на предстоящите Европейски игри в Баку ще има участие на смесените двойки и тройки. По тази причина целият световен елит при смесените двойки ще дойде във Варна, за да премерят сили най-добрите“, сподели Николина Христова.

„От една страна, за нашата смесена двойка Елена Великова и Алекс Жеков от клуб Локомотив Русе, ще бъде много трудно, защото за първа година те са във възраст мъже/жени. Миналата година се състезаваха при младежите. Стъпката от младежи към по-горната възрастова група е много трудна. Надявам се да играят спокойно и да се представят добре. Останалите състезатели са дългогодишни участници при мъже/жени и се надявам това да не ги притесни. Влизането във финал ще бъде много добър резултат за тях“, сподели Николина Христова.

Относно участието на четворка мъже – Денис Андреев, Борислав Борисов, Христо Димитров и Венелин Първанов, генералният секретар на БФСА коментира: „Четворката тренира усилено. Един по един състезателите са участвали в много сериозни състезания, но като четворка заедно ще участват за първи път на тази Световна купа. Сигурна съм, че те също ще се представят много добре. Най-важното е, че са живи и здрави. Всичко е наред.“

„Имаме представители от 14 страни на съпътстващия международен турнир. Това за нас е радостно, защото има голям интерес към надпреварата. Надявам се да се представим като добри организатори“, добави Ники Христова.

В Световната купа във Варна, освен България, ще вземат участие състезатели от Азербайджан, Беларус, Белгия, Великобритания, Германия, Испания, Казахстан, Молдова, Полша, Пуерто Рико, Русия и САЩ.

Международният турнир за юноши и девойки е извън програмата на Световната купа и ще се провежда преди обяд от 7 до 9 май, преди състезанията при мъжете и жените по акробатика и спортна гимнастика.