Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева определи като „страшно непочтена история“ нападките в медиите от страна на Мария Матева и нейната лична треньорка след отстраняването на състезателката от националния тим – индивидуално.

Прди няколко дни Петя Монева обяви, че Матева е била оперирана от рак на шийката на матката няколко седмици преди Световното първенство в Щутгарт. Самата състезателка в публичните си изявления обаче твърдеше, че формата й през изминалата година е спаднала, заради травмата в гърба.

От друга страна, от федерацията пуснаха становището на лекаря на националния отбор, който внесе допълнителна яснота за състоянието на Мария Матева.

„Пак ли с Мария Матева ще ме занимавате? Всичко написахме. За Мария Матева е направено всичко, пуснали сме становището на доктора на националния отбор. Мария Матева е с много сериозна контузия, това не позволява по никакъв начин тя да експериментира с по-сложни съчетания, да бъде натоварвана, за да бъде в оптимална форма. Вижте класиранията в последната година, вижте представянето й, почти няма състезание без грешка. Много трудно издържа тренировъчния процес, затруднено е дишането й. 54 гадуса е изкривяването на гръбначния й стълб. Имате ли представа това какъв бич е за тялото и за органите?“ - коментира Илиана Раева.

„Аз много я обичам и Мария много добре го знае. И всички много я обичат, и Ефросина (Ефросина Ангелова – треньорът на националния отбор-индивидуално) много я обича. Но в крайна сметка това е национален отбор на България. Всичко, каквото е трябвало сме направили. Един куп медикаменти. Бяхме наели специален човек за нея и сме му плащали 500 лева – специален човек, който да й прави мануална терапия, за да облекчава болките. Тя имаше изтръпване на цялата една страна, докато играе. Ние не можем повече да правим това. Независимо, че бащата няма проблеми и навремето, доколкото си спомням се бяха разписали, че с такава травма иска да играе.“

„Много непочтено, много е обидно това, което прави Мария Матева, както и особено нейната треньорка. Страшно обидно е, защото толкова много усилия сме положили, толкова е гледана, толкова е обгрижвана, колкото не можете да си представите. И до ден днешен тя стои и си живее тук в нашата база. Страшно непочтена история е това“, заяви председателят на Българската федерация по художествена гимнастика.

„Единственото, което искам да кажа е, че ако оттук нататък има нужда от помощ, независимо от грозното поведение, което тя демонстрира навсякъде, а виждате, че ние не отговаряме, освен ако не ни зададете някакъв въпрос, треньорката абсолютно отказва да говори, независимо от това, с каквото може – ние ще помагаме. Но трябва да има някакъв морал, някакво възпитание, трябва да се казва истината такава, каквато е. Много съм обидена от отношението на Мария Матева, защото тя беше най-обгрижваната гимнастика.“

Илиана Раева коментира и представянето на националния тим в последното контролно преди занимаването за Гран при на Москва. Надпреварата е в края на седмицата от 19 до 21 февруари.

„Момичетата са в добра форма, мисля, че има промяна с първото, което направихме преди около една седмица. Треньорите са взели мерки от забележките, които бяха направени. Вижда се, че са работили, спокойна съм, мисля,че отиваме в добра форма и пълна бойна готовност“, сподели Раева.

„Много е важен този първи старт, защото знаете, че през тази година е най-важното състезание за този цикъл – Олимпийските игри. Много силно впечатление, освен Невяна Владинова и ансамбъла, ми направи Ерика Зафирова, която върви много добре“, завърши Илиана Раева.



Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS