Българската федерация по художествена гимнастика публикува становището на лекаря на националния отбор д-р Милен Димов относно здравословното състояние на Мария Матева.

След като стана ясно, че грацията е отстранена от националния тим последваха редица публикации в медиите с различни версии за здравето на гимнастичката.

Самата Матева обяви през изминалата седмица, че през 2015 година контузията в гърба й е била в основата да пропусне част от подготовката за Световното първенство.

През уикенда обаче „Меридиан мач“ публикува изказване на нейната треньорка, която твърди, че Мария Матева е била оперирана от рак на шийката на матката.

„Ще ви кажа нещо, което малко хора знаят. Преди световното първенство в Щутгарт миналата година Мария бе оперирана от рак на шийката на матката. Тя прекъсна за 10 дни тренировки, а до световното оставаха само 3 седмици", заяви треньорът на Матева – Петя Монева, цитирана от всекидневника.

В следствие на разразилия се задочен спор между Мария Матева и федерацията, от централата пуснаха мнението на лекаря.

Публикуваме съобщението без редакторска намеса:

Във връзка със зачестилите медийни изяви на Мария Матева и нейния личен треньор Петя Монева, прилагам становище за здравословното състояние на състезателката от лекаря на националния отбор д-р Милен Димов. 

Надявам се медицинското становище да спре спекулациите, относно освобождаването на Мария Матева от националния отбор и да даде обоснован отговор за решението на Главния треньор и УС на БФХГ като единствено правилните за здравето на състезателката.

Илиана Раева 

ДОКЛАД

Относно: Здравословното състояние на състезателката по художествена гимнастика индивидуално - Мария Матева

Мария Матева е състезател индивидуално, която е с установено заболяване от 14 г. възраст - Идиопатична сколиоза в торако лумбален отдел S образна кривина. Хода на това заболяване е прогресиращ до приключване на растежа на скелета.

В момента Мария е с изразена деформация в торако лумбален отдел и изразен ребрен гибус. На Roграфия през 2013 г. е измерен ъгъл на основната кривина от 58,3° градуса. След неуспех на лечение с корсет каквото е приложено при нея следващата стъпка е оперативно лечение. 

През периода от време от м. Януари 2015 до сега, през който съм лекар на национален отбор, състезателката е била почти постоянно на противовъзпалителни лекарства и на невротропна терапия, чести курсове физиотерапия и постоянна мануална терапия. Въпреки силната воля и стоицизъм демонстрирани от Мария, смятам че последващото и развитие не трябва да е свързано с големи физически натоварвания, защото гръбначния и стълб в състоянието, в което се намира може да доведе до други увреди на ОДА (опорно двигателен апарат). Приемането на НСПВС постоянно също уврежда други органи и системи -сърдечно съдова, храносмилателна, отделителна. Белият дроб също работи с намален капацитет поради деформацията в гръдния кош. 

Смятам, че всичко това води до твърде много рискове за здравето и. Също така води и до невъзможност за пълна изява на способностите на спортиста.

Д-р Милен Димов
Лекар на национален отбор по художествена гимнaстика



Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS