Много сериозна полемика в гимнастическите среди предизвика оценката на Боряна Калейн на топка от турнира Гран при в Бърно. Българската състезателка получи за изпълнението си в многобоя 20.500 точки, въпреки че изигра много добре своето съчетание.

Президентът на българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева побърза да обърне внимание, че след направен анализ на композицията и конкретното изиграване, оценката трябва да бъде по-висока.

Причината отново е арбитър от САЩ, който дава нисък бал за стойността на динамичните елементи с ротация и броя и стойността на трудностите с уреда. В Баку, на Световната купа, само преди месец подобна полемика имаше за оценката на българския ансамбъл за съчетанието с 5 топки.

Боряна Калейн завърши на пето място в многобоя, след двете си съотборнички Катрин Тасева (трета) и Невяна Владинова (четвърта).

Ето и изявлението на Илиана Раева по случая с оценката на Боряна Калейн в Бърно:

И ОТНОВО АМЕРИКАНСКА СЪДИЙКА...

Ето я топката на Боряна Калейн!

Анализът е направен. Оценката е ясна. Тя е под 22,000! Но не е 20,500!

Уважаеми дами, отново от Америка??? И този път от Беларус, имате цялото време на света да гледате и да броите D 3-4 на Боряна!

Не знам какъв точно е проблемът на Америка с българските гимнастички (разбира се, че знам), но никак не е хубаво това, което се случва с оценките на много добре изиграни съчетания от българките. Първо беше с ансамбъла ни в Баку, сега с Боряна в Бърно...

На този уред Русия са били без съдия.

Надявам се американската съдийка да има очи, да гледа добре!