Федерацията по художествена гимнастика проведе Общо събрание, на което се решиха важни въпроси. На него присъстваха всички редовни членове на асоциацията и се приеха годишният доклад и отчет за дейността на Управителния съвет на БФХГ за 2018 година, годишният доклад за дейността на БФХГ за 2018 година, годишният финансов отчет и годишен счетоводен баланс за 2018 година, проектобюджетът на БФХГ за 2019 година, както и се утвърдиха нови клубове за членове на БФХГ.

Събранието откри президентът на централата Илиана Раева, която очерта посоките на развитие на националните отбори като направи подробен анализ на работата на всяко звено - жени, девойки, индивидуално и ансамбли.

На събранието присъстваха старши треньорът на ансамбъла Весела Димитрова, главният мениджър на националния отбор за жени - индивидуално Бранимира Марковаa, старши треньорът на ансамбъла за девойки Вяра Ваташка, старши треньорът на националния отбор за девойки Валентина Иванова.

Раева изрази огромното си задоволство от работата на всички национални гарнитури като подчерта, че изминалата 2018 г е била изключително успешна за българската художествена гимнастика с едно домакинство на най-големия форум в нашия спорт, каквото е Световното първенство, което домакинство бе направено по изключителен начин и е докоснало сърцата на всички състезателки, треньри, деятели и почитатели по света. 

Тя специално отличи работата на старши треньора на ансамбъла Весела Димитрова, като я нарече абсолютна революция в художествената гимнастика, за която всички специалисти са категорични, че прави наистина шедьоври във всеки един аспект на художествената гимнастика.

Също така президентът на централата специално отличи и невероятния скок, който бе постигнат от индивидуалното направление при жените, като подчерта, че от 1987 година насам, когато България имаше една уникално силна тройка в лицето на Бианка Панова, Елизабет Колева и Адриана Дунавска - днес, след толкова години, отново имаме отбор от невероятни и равостойни три гимнастички в лицето на Катрин Тасева, Невяна Владинова и Боряна Калейн. Тя изтъкна, че всяка една от тях при отлична игра може да се бори за медали в многобой на големи състезания.

Специално бе отличена работата на Бранимира Маркова като главен мениджър на индивидуално направление жени, както и на всички лични треньори (Силвия Стойнева Силвия Стойнева, Мариана Памукова) и като цяло неуморната работата на всеки един клуб и всеки треньор, без който никога нямаше да има такива постижения на високо ниво, за тези, които започват да работят с най-малките, които подготвят почвата и подават състезатели на националните гарнитури. 

Тя също специално отдели внимание на работата на националния отбор за девойки индивидуално и работата на старши треньора Валентина Иванова и помощничката ѝ Райна Тошева, които извайват в залата истински малки диаманти, каквито са нашите индивидуалистки при девойките, правещи страхотно впечатление на съдийки и специалисти и печелещи медали на всяко състезание.

Раева направи подробен анализ и на работата на ансамбъл-девойки и старши треньора Вяра Ваташка, като сподели, че изключително много вярва в нейните качества и качествата на децата и че на Световното първенство малките лъвчета ще покажат наистина какво могат.

Наред с постиженията и огромния скок, който всички национални отбори са направили, президентът на федерацията не спести във всеки един аспект от работата какво още може да се направи, подчерта, че работата, която имат да вършат всички е много, но каза, че вярва в професионализма на всеки един от треньори, състезатели, съдии, хореографи, танцови педагози и е убедена, че тази екипна работа тепърва ще ни носи още много радост и гордост.

Илиана Раева благодари за работата на Мария Петрова и Мария Гигова с оглед позициите им в международните структури на художествената гимнастика и още веднъж благодари на всички работещи в администрацията и комисиите при БФХГ, като отличи неуморната работа във всяко отношение - от организацията на Световното първенство и Световните купи до всеки един детайл, свързан с нашия спорт на генералния секретар на БФХГ Росина Атанасова, на офис - мениджъра Гергана Йорданова, на секретаря Моника Панайотова.

Тя представи на събранието и новите хора в БФХГ - Директорът маркетинг и реклама г-жа Юлия Мумджиева, Таня Стоянова - директор на зала "Раковски" като представител на Национална Спортна база и Йоана Ангелова - отговорник Международен отдел при БФХГ.

Вицепрезидентът на федерацията Мария Петрова, която е и президент на Техническия Комитет по художествена гимнастика на ЮЕГ, запозна всички делегати на събранието с някои важни аспекти от организацията на Европейското първенство в Баку.

След това с пълно единодушие делегатите приеха финасовите отчети и счетоводния баланс за 2019 г, бе приет и бюджета за 2019 г. Специални подробни отчети и запознаване на всички с детайлите на работата си в БФХГ дадоха Гергана Йорданова - офис мениджър на централата, секретарят на БФХГ Моника Панайотова, Юлия Мумджиева - директор Маркетинг и реклама, адвокатът на Федерацията Кремена Георгиева