Шестима национали ще представят България на Световното първенство по джудо за младежи и девойки до 21 години в Абу Даби. Форумът започва на 20 октомври и ще участват най-добрите състезатели от цял свят в различните категории. В шампионата до 55 кг ще излезе Валентин Алипиев, до 60 кг. Денислав Иванов, който през август в Сараево на първенството за кадети стана първия световен шампион по джудо в история на този спорт в България. Цветелина Цветанова ще ни представя в категория до 44 кг., Борислава Дамянова в 48 кг, а Бетина Темелкова до 52 кг.

„ Целият тренировъчен процес протича по програма и очаквам призови класирания в Абу Даби. Всички имат шанс за медали защото са отлично подготвени и са във върхова форма. Бетина Темелкова се завърна преди седмица със сребърен медал от последното Европейско първенство в Австрия, а големите очаквания за златото са към единствения ни световен шампион по джудо в историята, макар и за кадети Денислав Иванов. Радващото е, че в последните години има много млади и талантливи деца, които са бъдещето на нашия спорт и резултатите го показват”, сподели генералният секретар на БФДжудо Асен Коруджиев.

Джудо

източник: Iliev Sport Agency

Ивелина Илиева (57 кг) и Янислав Герчев (60 кг) продължават с подготовката си за предстоящите Голям шлем в Абу Даби, Гран При в Южна Корея и Япония. Двамата ще трябва да трупат точки за Световната ранглиста при жените и мъжете, за да се доближат до квоти за Олимпиадата в Рио.

В края на януари догодина в зала „Арена Армеец“ в София ще се проведе European open cup за мъже и жени като в състезанието ще могат да участват джудисти от цял свят , защото е Олимпийска квалификация.

„Изключително сме благодарни на Министерството на спорта и Красен Кралев затова, че ни помагат във всички сфери, както за подготовката и лагерите, така и за подкрепата по отношение на домакинствата ни на големи първенства. Това е много важно за нас, а съвсем скоро ще бъдат изготвени документите по кандидатурата на България да получи Европейското първенство през 2017 за младежи и девойки до 21 години. Едно голямо събитие , което го организирахме успешно през последните четири години”, допълни Коруджиев.

В същото време у нас се прибра Атанас Чолев, който завърши на 5-о място на Световното първенство по джудо за ветерани в Амстердам.