Първата част от подготвителния лагер на българския национален отбор в Япония приключи. Грациите в индивидуалната надпревара потеглят към Мие, където в началото на следващата седмица започва Световното първенство.

До този момент момичетата ни се подготвяха в областта Нагано, където бяха подложени на изключително тежки тренировки. Най-трудната част бе през първите няколко дни, в които националките ни трябваше да свикнат с голямата часова разлика.

Ансамбълът обаче ще остане в Нагано до 9 септември, тъй като тяхното участие на Световното стартира по-късно.

Спартанският режим на гимнастичките ни включва ставане в 6.00 часа сутринта местно време, начало на първото занимание около 7.30, след това обяд и почивка от около два часа, и отново тренировка, завършваща около 19.00 часа. Този подход от страна на треньорския щаб бе наложен, заради графика на самия шампионат, според който състезанията са с необичайно ранен час.

Любопитното е, че всеки ден, преди и след тренировка, грациите ни сами трябвало да развиват и съответно да навиват килима. Високата влага в Япония измъчва момичетата, тъй като това се отразява на лентите и въжетата, което налага гладене и много сериозни грижи за уредите. Подобни проблеми се очаква да има и по време на самото Световно първенство.

В почивния си полуден, въпреки умората, момичетата не пропуснаха да обиколят и разгледат околните забележителности. Отборът посети замък, разположен в областта Нагано, а индивидуалната ни състезателка Силвия Митева, запълва и малкото си свободно време с обогатяване на личния архив от снимки, направени в красивите околности.

Шампионатът на планетата ще се проведе от 7 до 13 септември в японския град Мие. България ще бъде представена от националния ансамбъл при жените в състав Владислава Танчева, Галина Танчева, Елеонора Кежова, Кристина Рангелова, Михаела Маевска и Стела Султанова, както и индивидуалистките ни Силвия Митева, Моника Минчева и Филипа Сидерова.

Възпитаничката на Мариана Василева ще се присъедини към отбора в Мие, тъй като проведе голяма част от подготовката си в Азербайджан, където работи нейният личен треньор. Филипа Сидерова влезе в последния момент в националния тим, след като Биляна Проданова получи тежка контузия.