Старши треньорът на националния ни тим по художествена гимнастика Илиана Раева е амбицирана родните грации да се представят подобаващо на предстоящото Световно първенство в Мие. Шанс за медал, а защо не и титла, макар че ще е много трудно, за ансамбълът ни жени. Съставът ни вече се адаптира на японска земя, момичета не страдат от безсъние, тренират под „пълна пара”, спазват строг режим и дисциплина, за да бъдат на 100% готови за старта на шампионата.

„За една година завърналите се в отбора момичета, които спечелиха бронз на Олимпиадата в Атина, свършиха много работа. Постигнаха с къртовски труд неща, които не съм очаквала, но все пак прекъсването от четири години е много време и не може да се навакса само с 12 месеца в залата. Трябваха им още състезания, не разбирайте, че сме отписали Световното, напротив! Все пак мисля, че истинския си потенциал ще разкрият догодина. 2010-та ще е тяхна, а голямата ни цел е Олимпиадата в Лондон. Готвим се за медал от Световното, но конкуренцията е огромна. Композициите са рисковани, но трябва да ги изиграем подобаващо. Японските фенове обичат и подкрепят българските спортисти, така че това е и допълнителен стимул. Домакините правят всичко възможно, за да се чувстваме и да работим пълноценно. Лагерът е тежък, ставаме в 6 сутринта, но часовете на Световното са ранни, затова се адаптираме с този режим. На съдийската маса сме сами, винаги съм твърдяла и продължавам, че оценката в нашия спорт е 40% от състезателите и 60% от съдиите. По субективни и обективни причини на Световното в индивидуалната надпревара наш рефер ще е Деспа Каталиева, а при ансамблите - Нина Алексиева. Ако момичетата изиграят чисто композициите си, съм сигурна, че нашите съдии също ще си свършат работата.”- споделя от лагера в Япония за Гонг Илиана Раева.

Главният треньор е категорична, че всяка една наша грация тренира с огромно желание и отговорност, момичетата стискат зъби и мълчат, въпреки тежките травми. Естествено има и нормални изблици на напрежение, защото еднообразния тренировъчен цикъл на моменти дотяга и на най-упоритите.

Въпросът е обаче дали трудът на нашите грации ще бъде оценен както трябва, или поредно голямо състезание в художествената гимнастика ще разпредели отличията „под масата”. Важно е нашите да играят чисто и да спечелят сърцата на феновете, оттам нататък няма как рано или късно да бъдат оценени.

Утре нашите ще разпуснат с малка екскурзия до екзотичен дворец в близост до Нагано.