В края на първата част от тежкия тренировъчен лагер на националния ни отбор по художествена гимнастика в Япония, японските домакини внесоха малко свежо разнообразие. Те поднесоха невероятен празник – изпращане с пожелание за „Успех на Световното първенство” за българките.

Вече цяла седмица животът на родните грации е подчинен на железен режим и изморителни тренировки за световното първенство. Ставане в 6 часа, първа тренировка от 7,30 ч., обедна почивка и втора тренировка до вечерта. За момичета единственото разнообразие е интернет и четенето на книги. Не, че няма, какво друго да се прави, но силите им стигат единствено да се доберат до креватите.

Изморени, но благодарни от топлото и сърдечно отношение от страна на домакините, българските гимнастички днес направиха и първата си официална изява пред възторжената японска публика. Специална продукция, предхождана от открита тренировка, бяха организирали за отбора ни 7-те клуба по художествена гимнастика в област Нагано.

Празничното настроение завладя българската делегация още от сутринта. Денят започна с открита тренировка за зрителите, в която взеха участие, както нашите националки, така и гимнастички от седемте гимнастически клуба от област Нагано. След поискано разрешение от главния треньор Илиана Раева, малките японки се включиха в заниманията на българките. Подредени около килима те стриктно изпълняваха всички упражнения на българските гимнастички по време на цялата загрявка. По време на тренировката помощник треньорките на националния отбор Ина Ананиева и Мариела Пашалиева проведоха учебна тренировка с японските състезателки от различните клубове.

Последва продукция от час и половина, специално организирана от домакините, в която участие взеха около 200 състезателки от 7-те клуба по художествена гимнастика на област Нагано. Те, заедно с техните треньорки, бяха подготвили множество танци и програма, за да зарадват всички от българската делегация. Пред препълнената с ентусиазирана публика зала чудесно участие направиха, както представителките ни в индивидуалното, така и националният ни ансамбъл.

Силвия Митева и Моника Минчева излязоха по два пъти на килима за съчетанията си с топка и лента, а ансамбълът представи и двете си композиции с 5 обръча и с 2 въжета и три ленти. Изпълненията на българките се редуваха с тези на японките и бяха съпровождани от бурните аплодисменти на невероятната японска публика. В края на тържеството домакините буквално заляха с цветя и подаръци всички от българския отбор. В продължение на 40 минути нашите момичета даваха автографи на обградилите ги фенове.

Поздравленията за българския отбор продължиха с тържествен коктейл, даден от организаторите на тренировъчния лагер в ресторанта на хотела. Те бяха поздравени от специален танц, който разказва притчата за рибаря, с голям улов. Поверието е, че на който му се изтанцува този танц ще има много успехи и късмет. Моментално в танца се включиха и нашите Кристина Рангелова и Стела Султанова от ансамбъла, индивидуалистката Моника Минчева, както и масажистът на отбора Георги Ряхов. Последваха, тържествени речи и много пожелания за големи успехи за нашите гимнастички съпътстваха цялото тържество. На подготвената сцена бяха наградени с ръчно изработени сувенири и много подаръци всички от българската делегация, гимнастички, треньори, д-р Мариела Сиракова, масажиста и двамата хореографи на отбора.

С два огромни букета за Илиана Раева и треньорката Силвия Митева с картичка „Вие сте фантастични. Вие сте най-добрите. Желаем Ви успех на Световното първенство в Мие” и обещанието „Всички ще бъдем в Мие да ви подкрепяме”, както и с тунел от вдигнати ръце /символ на късмета и успеха в Япония/, през който трябваше да премине всеки един от делегацията ни тук, изключително гостоприемните японци изпратиха отбора ни за световното първенство.

Момичетата от националния отбор останаха безкрайно очаровани и възхитени от невероятното отношение на японските си почитатели и на японците към тях и благодариха на всички за подкрепата. Въпреки прекрасното тържество, останаха само час на банкета и безкрайно уморени, но много щастливи, се запътиха към стаите си за почивка. На следващия ден ги очаква поредното ранно ставане в 6 часа за тренировка.

Снимки от откритата тренировка и изненадата на японските фенове, можете да видите ТУК!