Едно към четири е успеваемостта на българския национален отбор по лека атлетика след първата, сутрешна, сесия на Световното първенство в зала, което се провежда в Истанбул.

След Ваня Стамболова, която се класира за полуфиналите на 400 метра, националният ни тим записа три неуспешни представяния в лицето на Венелина Венева-Матеева, Петя Дачева и Андриана Бънова.

Ваня Стамболова намери място на полуфиналите, след като финишира втора в своята серия с резултат 52.97 секунди. Най-бърза бе украинката Наталия Пихида с 52.02, след нея се нареди американката Саня Ричардс-Рос.

Полуфиналът в дисциплината е тази вечер от 19.50 часа българско време.

В опит да атакува финала на 400 метра, Ваня Стамболова ще стартира от четвърти коридор, още в първата от трите серии, в конкуренцията именно на украинката, записала най-добро време на шампионата до този момент.

За съжаление, денят не продължи по този добър начин за отбора ни. След това три лекоатлетки отпаднаха още в квалификациите в своите дисциплини.

Разочароващо представяне направи Венелина Венева-Матеева, която записа три фаула на 183 сантиметра в сектора на висок скок. Българката остана далеч от най-доброто си постижение за сезона от 194 сантиметра. Състезателката на троен скок Петя Дачева също не успя да преодолее квалификациите, въпреки че записа личен резултат за сезона – 13.65 метра.

Другата ни представителка в тройния скок Андриана Бънова също не успя да преодолее квалификациите. 24-годишната атлетка постигна 13,50 метра при първия и втория си опит, но остана едва 25-а в крайното подреждане.

Квалификационната норма от 14.30 метра пък преодоляха само две скачачки от двете групи, но все пак осемте най-добри ще се борят за медалите. 39-годишната Ямиле Алдама (Великобритания) бе най-добра в днешния ден с резултат от 14,62 метра.