Спортист Номер 1 на България за 2009-та година Детелин Далаклиев заминава утре за САЩ, където ще играе за отбора на Мемфис в новосформираната професионална лига. Редом с мачовете си при професионалистите, Далаклиев запазва право да играе и с националния отбор на страната ни на големите първенства - европейски, световни и Олимпиада. Световният шампион от Милано признава, че най-много ще му липсва семейството, но планира след като се ориентира в обстановката да вземе любимите си хора при себе си в Щатите.

 

„Не тръгвам с някакви супер големи очаквания. Радвам се там, че отивам при професионалисти хора, за да се развивам. От друга страна само ми е кофти, заради семейството, защото сега свикнах с бебето и 4-5 месеца си бях тук в Плевен. Иначе там ще дам всичко от себе си. Все пак ме познават хората и не случайно са ме повикали в Америка. Отивам, започвам подготовка и така. До май месец съм там. Ще тренираме и играем между различните щати. Програмата е ясна, сега на 19-ти има мач с Мексико, но аз не знам дали ще играя. Аз и още един американец сме титуляри, а имаме и двама резерви. В смисъл няма всеки път да играе един и същ за отбора. Зависи дали си подготвен и треньорът решава. Аз им казах, че тук в България от май месец не сме били на лагер. Аз тренирам тук в Плевен, но не съм в такава форма, в каквото би трябвало да бъда и то за професионалния бокс, защото той е по-различен”, сподели Детелин Далаклиев пред Гонг и добави: „Казаха ми да не се притеснявам, защото треньорите ще преценят като отида. Всичко е на ниво. Все пак там са наясно с визитката ми, имам доста медали и съм име в бокса, затова мисля, че хората ще държат на мен, а и ми предоставиха всички условия, за да замина.”

 

Далаклиев признава, че трябва да напредне с английския език: „Трябваше малко да седна да поуча английски, но нямаше много време. Не съм добре. Разбирам някои неща. Ще трябва редом с тренировките и да уча. Там ще съм сам, а и човек се учи. Само това е кофти, че ще бъда абсолютно сам. Самите организатори ме питаха дали имам семейство и че няма проблем да ги взема с мен, но аз се отказах, защото нито знам къде отивам и в началото ще е трудно с малко дете. Мисля или за Нова година, или след Нова година да дойдат при мен и така. Искам в началото да отида сам, за да видя как е всичко и дали е наред. Малко да свикна и да знам къде се намирам, за да няма проблем. За мен боксът произлиза от Америка, там са най-големите боксьори и най-големите специалисти. Ще се науча на нещо ново. От друга страна се радвам, че отивам, заради мизерията тук в България, специално в спорта, защото е неблагодарна работа. Аз не искам да плюя този и онзи. В смисъл, че аз през май ще се прибера и ще се включа на лагер с националния отбор за Световното, но тук е нещо страшно. Още не съм си взел премията за световната титла, така че може да направите сметка.”