Вицеолимпийският шампион Йордан Йовчев спечели бронзов медал на халки от Европейското първенство по спортна гимнастика, което се проведе в Италия. Българинът зае трето място с оценка 15.550 точки, след като съдиите му отнеха две десети от трудността. Ако това не се бе случило, то той почти сигурно щеше да спечели титлата на този уред.

Президентът на родната федерация по спортна гимнастика изпълни много добре съчетанието си, включително и при приземяването, при което той имаше проблем в квалификациите. Йовчев направи всичко, което се изискваше от него, но при едно от упражненията леко забавяне даде повод на съдиите да отнемат две десети от трудността на съчетанието му, което бе едно от най-сложните, изпълнени на Европейското първенство.

Старши треньорът на националния ни отбор по гимнастика Милко Танкушев подаде устен простест за оценката, но след преглеждане на видеоповторението от страна на съдиите - оценката от 15.550 бе потвърдена. До писмена атестация дори и не се стигна.

Йордан Йовчев влезе с осми резултат на финала от квалификациите при деветото си участие на Европейско първенство.

Любопитното е, че на финала участва и гръцкият състезател Димостенис Тамбакос, на който бе подарен златния олимпийски медал в Атина през 2004 година, принадлежащ на Данчо Йовчев. Тамбакос направи изключително много грешки и остана на последното осмо място, с което за пореден път доказа, че Данчо Йовчев е с класи над него.

Златото на халки спечели Юри Ван Гелдер от Холандия, който получи оценка 15.750 точки, със среброто се окичи Олександър Воробьов.

Класиране на финала на халки:

1 Юри Ван Гелдер (Холандия) – 15.750 точки

2 Олександър Воробьов (Украйна) – 15.600

3. Йордан Йовчев (България) – 15.550

4. Матео Моранди (Италия) – 15.525

5. Дани Родригес (Франция) – 15.425

6. Константин Плужников (Русия) – 15.325

7. Матео Анджолети (Италия) – 15.275

8. Димостенис Тамбакос (Гърция) – 14.975

18-годишният Еди Пенев, който се подготвя в САЩ, зае 8-о място на финала на земя. Българският представител направи няколко грешки по време на изпълнението си, заради което оценката му бе намалена, а това му коства и по-предно класиране.

В първия си финал на Европейско първенство Еди Пенев получи оценка от 14.425 точки, с което зае последната позиция. Златото на земя спечели победителят в многобоя – 21-годишният Фабиан Хамбюхен Германия (15.450). Среброто отиде при неговия сънародник – Матиас Фахриг (15.400), а бронзът стана притежание на гръцкия представител – Елефтериос Космидис (15.350).

След края на състезанието, старши треньорът Милко Танкушев заяви, че като цяло не е доволен от съдийството: “Не съм доволен изобщо от съдийстването, но видяхте, че на Данчо му бяха отнети две десети от стартовата оценка. Воробьов направи нещо подобно след това, но му признаха трудността. Това, което е написал втория съдия не важи, а той бе дал оценката, която ние искахме, но неговото мнение не бе взето под внимание. До писмен протест изобщо не се стигна.”