Най-добрият ни състезател по спортна гимнастика Йордан Йовчев бе на косъм да не успее да влезе във финала на коронния си уред халки на Европейското първенство, което се провежда в Милано. За сметка на това Еди Пенев се представи отлично на земя и намери място във финала на този уред.

Председателят на родната ни централа изпълни добре съчетанието си, но при приземяването на отскока не бе много убедителен, което в крайна сметка можеше да му коства и мястото, даващо право да се бори за медал. Йовчев, обаче отново намери място сред най-добрите и влезе като осми състезател във финала, въпреки че получи девета по сила оценка. Заради правилото, че от една страна на финал могат да се състезават само по двама състезатели, третият италианец – Андреа Кополино, отстъпва мястото си на друг гимнастик, което в крайна сметка се оказа късмет за вицеолимпийския шампион.

За изпълнението си на халки Йордан Йовчев получи оценка от 15,025 точки, като българският състезател участва само на коронния си уред на шампионата на Стария континент.

За сметка на това обаче овации заслужава Еди Пенев, който успя да се класира за финала на земя. Той получи пета оценка (15.300) за изпълнението си, което означава, че състезателят ни има голям шанс за медал. Пенев се представи на ниво и на прескок, като остана на 14-та позиция с оценка 15.612 точки.

Останалите двама български представители – Александър Батинков и Ярослав Вовк, не намериха място на финалите на отделните уреди.

Даниел Кийтингс от Великобритания се представи най-добре в многобоя при мъжете и с общ сбор от 89.150 ще се конкурира с останалите 23 гимнастици, които се класираха за финала, който е утре.